ΤρΠλημΛαρ 909/2014 [Αυτόφωρη διαδικασία - Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο - Χρόνος τέλεσης αδικήματος - Έγκλημα στιγμιαίο/ διαρκές - Αντισυνταγματικότητα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 4/2015, Απρίλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η ένσταση αντισυνταγματικότητας του κατηγορουμένου ως προς την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας και παραπομπής της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο, δεδομένου ότι ο περιεχόμενος στην ένσταση ισχυρισμός περί δημιουργίας μετά το Ν 3943/2011 διαρκούς αδικήματος μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο κρίνεται αβάσιμος. Κατά την αληθή βούληση του νομοθέτη, την οποία οφείλει να αναζητήσει το Δικαστήριο, στόχος της συγκεκριμένης διάταξης δεν ήταν να επεκταθεί ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, αλλά διά της ατυχούς, πράγματι, διατύπωσης να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο το έγκλημα θα θεωρείται ως «εν τω πράττεσθαι», ώστε εντός αυτού να δύναται να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία. Η ερμηνεία αυτή δεν παραβιάζει ούτε το άρθρο 7 παρ. 1 ούτε το άρθρο 6 παρ. 1 του Συντ. Τούτο διότι, όσον μεν αφορά στο άρθρο 7 παρ. 1, διά της ως άνω διάταξης δεν μεταβάλλεται ούτε η φύση ούτε ο χαρακτήρας της διωκόμενης πράξης, ενώ όσον αφορά στη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1, διότι διά της διάταξης αυτής περιστέλλεται χρονικά η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τον υπαίτιο μίας συνεχιζόμενης αξιόποινης παράλειψης. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, δεν έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 20 του Συντ., δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος δεν αποστερείται κατά τη διάρκεια της δίκης υπερασπιστικό του δικαίωμα, είναι δε ελεύθερος να αναπτύξει πλήρως άπαντες τους ισχυρισμούς του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.