ΔιατΕισΕφΑθ 317/2013 [Παράβαση καθήκοντος από αστυνομικό - Σωματική βλάβη επικίνδυνη - Σύλληψη επ’ αυτοφώρω καταλαμβανόμενου δράστη - Αστυνομική βία]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2015, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ
ΝΠ €ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η προσφυγή του εγκαλούντος κατά της διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, διά της οποίας απορρίφθηκε η έγκλησή του σε βάρος των εγκαλουμένων αστυνομικών για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράβασης καθήκοντος. Συγκεκριμένα, οι διαπιστωθείσες κακώσεις (δερματικές εκδορές) που έφερε ο προσφεύγων, στην πρόκληση των οποίων ουδεμία ανάμειξη είχε ο πρώτος εγκαλούμενος, ήταν απόλυτα συμβατές με την αντιδραστική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, προκλήθηκαν δε κατά την άσκηση αναγκαίας αστυνομικής βίας για την επίτευξη της νόμιμης σύλληψής του επειδή αντιστεκόταν σε αυτήν. Η πρόκληση των εν λόγω σωματικών βλαβών, που είναι εντελώς ελαφριές, κατά τη δέσμευση και σύλληψη του προσφεύγοντος, δικαιολογείται εν προκειμένω ως συνέπεια αστυνομικής βίας, η οποία δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο για την πραγματοποίηση της σύλληψης, αποτελούσα εκπλήρωση καθήκοντος που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της προσβολής αυτής με βάση το άρθρο 20 ΠΚ. Εξάλλου, με σαφήνεια προέκυψε ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος ενήργησε μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας συλλαμβάνοντας τον προσφεύγοντα. Το ότι ακινητοποίησε τον προσφεύγοντα παρά το γεγονός ότι αυτός του δήλωσε την ιδιότητά του (Πρόεδρος Κοινότητας) και στη συνέχεια τον χειροπέδησε με τα χέρια πίσω, δεν συνιστά παράνομη ενέργεια του ενεργούντος τη σύλληψη αστυνομικού, αλλά επιβεβλημένη από τη διάταξη του άρθρου 275 παρ. 1 ΚΠΔ ενέργειά του για τον καταληφθέντα επ’ αυτοφώρω προσφεύγοντα, όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ούτε και εξαιτίας αυτών, για να οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου αυτός να κρίνει επί του νομικού χαρακτηρισμού των πράξεων ως και επί της συνδρομής ή όχι νόμιμης περίπτωσης εφαρμογής της αυτόφωρης (συνοπτικής) διαδικασίας, προκειμένου για αυτόφωρο πλημμέλημα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.