ΣυμβΑΠ 638/2015* [Αίτηση έκδοσης Ρώσου υπηκόου - Σύμβαση Γενεύης - Έννοια πρόσφυγα - Αρχή της μη επαναπροώθησης - Σεξουαλικός προσανατολισμός] (βλ. μελέτη Κ. Χατζηιωάννου, σελ. 689)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2015, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η κρινόμενη έφεση του εκζητουμένου κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της εκδόσεώς του. Συγκεκριμένα, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση απαγορεύσεως της εκδόσεώς του, διότι από την αξιολόγηση τόσο του γεγονότος της αναγνωρίσεώς του ως πρόσφυγα από τον Καναδά, όσο και του αιτήματος εκδόσεως της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν προέκυψε ότι το ανωτέρω αίτημα αποβλέπει στη δίωξή του λόγω της ιδιαιτερότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού του ή, ότι στη Ρωσία απειλείται η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα ή η ελευθερία του ή η θέση του κινδυνεύει να επιδεινωθεί από την ένταξή του στην κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων ούτε ότι το αίτημα αυτό υποκρύπτει δίωξή του για διαφορετικές από εκείνες, για τις οποίες ζητείται η έκδοση και απτόμενες του γενετήσιου προσανατολισμού του πράξεις. Επίσης, δεν προέκυψε ότι η δίωξη του εκκαλούντος είναι προσχηματική ή ότι οι κατηγορίες για τις οποίες ζητείται η έκδοσή του είναι ψευδείς και κατασκευασμένες ούτε ότι υποκρύπτεται σε αυτές η εκδικητική βούληση των ρωσικών αρχών να τον διώξουν και να τον τιμωρήσουν για την ομοφυλοφιλία του ή να τον υποβάλουν σε βασανιστήρια ή εξευτελιστική μεταχείριση. Περαιτέρω, η προβαλλόμενη ένταξή του στην ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων, και αληθής υποτιθέμενη, δεν κρίνεται ότι τον καθιστά ευάλωτο σε δικαστικές διώξεις στη χώρα του, αφού η ομοφυλοφιλία, η οποία αποτελούσε ποινικό αδίκημα στη Ρωσία μέχρι το έτος 1993, έχει έκτοτε αποποινικοποιηθεί, ενώ, εξάλλου, δεν αποτελεί νόμιμο λόγο απαγορεύσεως της εκδόσεως η επικαλούμενη από τον ίδιο διακινδύνευση να υποστεί χειροδικίες από τρίτα, άσχετα προς το εκζητούν κράτος, πρόσωπα. Ενόψει τούτων, εφόσον δεν αποδείχθηκε, ότι, σε περίπτωση παραδοχής του αιτήματος εκδόσεως των ρωσικών αρχών, υπάρχει βάσιμος φόβος να διωχθεί ο εκκαλών και να απειληθεί η σωματική του ακεραιότητα και η ελευθερία του για τους λόγους που οδήγησαν στην αναγνώρισή του ως πρόσφυγα από το κράτος του Καναδά (ένταξη αυτού στην ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων), δεν εμποδίζεται η έκδοση αυτού στη Ρωσία, προκειμένου να λογοδοτήσει για αξιόποινες πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίες είναι άσχετες με την επικαλούμενη ιδιαιτερότητα του σεξουαλικού προσανατολισμού του και δεν καταλαμβάνονται από το προβλεπόμενο για τους πρόσφυγες ειδικό καθεστώς προστασίας.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.