ΣυμβΕφΔυτΣτερΕλλ 36/2014 [Προϋποθέσεις άρσης απορρήτου επικοινωνιών - Απόλυτη ακυρότητα προδικασίας - Υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένου - Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης - Απόπειρα εκβίασης κατά επιχείρησης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2015, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εξαφανίζεται το εκκαλούμενο βούλευμα ως προς συγκεκριμένο εκκαλούντα λόγω απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού πάσχει ακυρότητας πολλαπλώς, καθόσον ουδόλως τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ειδικότερα ουδέποτε εκδόθηκε διάταξη του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών ή του Ανακριτή, ως καθ’ ύλην αρμοδίων για την έκδοση τέτοιας διάταξης και ως εκ τούτου ουδέποτε επικυρώθηκε με σχετικό βούλευμα τέτοια διάταξη, ώστε αιτιολογημένα να αποφαίνεται ότι η διερεύνηση αυτής της υποθέσεως ή η διακρίβωση της διαμονής των κατηγορουμένων είναι αδύνατη χωρίς αυτή. Επίσης, το περιεχόμενο των εκθέσεων ανάλυσης τηλεφωνικών επικοινωνιών, ληφθέν νομοτύπως για άλλη ποινική δικογραφία που εκκρεμούσε στο Ανακριτικό Γραφείο, αποσπάσματα των οποίων ενσωματώθηκαν στην παρούσα δικογραφία και μάλιστα ανυπόγραφα παρά των συντακτών αυτών, δεν καθιστά επιτρεπτή τη χρήση του για άλλη ποινική δικογραφία, καθώς ουδέποτε εκδόθηκε από το εκδόν τη διάταξη καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο σχετική νεότερη επιτρεπτική της χρήσης του διάταξη και για τη διακρίβωση άλλης ιδιαίτερα σοβαρής αξιόποινης πράξης. Ευχερώς, λοιπόν, συνάγεται ότι από την αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού εχώρησε απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας, η οποία προήλθε από τη χρήση του αποδεικτικού μέσου των αποσπασματικών απομαγνητοφωνήσεων που πραγματοποιήθηκαν δυνάμει των ανωτέρω αναφερόμενων διατάξεων του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για άλλη εκκρεμούσα ποινική υπόθεση. Η δε λήψη υπόψη του προϊόντος των απομαγνητοφωνήσεων, που προήλθε από την παράνομη άρση του απορρήτου, προκαλεί περαιτέρω την απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας, στο βαθμό που η δικανική κρίση για την ουσία της διαφοράς ερείδεται στην παράνομη αυτή άρση του απορρήτου. Περαιτέρω, δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της συμμορίας και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα πλημμεληματικής εκβίασης. Τέλος, τα αποτελέσματα της κρινόμενης έφεσης δεν έχουν επεκτατικό αποτέλεσμα και στους λοιπούς συγκατηγορουμένους του εκκαλούντος, δεδομένου ότι οι λόγοι της έφεσης προσήκουν μόνο στο πρόσωπο του εκκαλούντος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.