ΣυμβΠλημΑθ 4304/2015 [Υπεξαίρεση κακουργηματική από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας - Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με χρήση του χρηματοπιστωτικού- τραπεζικού συστήματος]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12/2015, Δεκέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι να δικασθούν για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν διάφορους λογαριασμούς, κάποιον μάλιστα και κοινό, που παρουσίαζαν αξιόλογη κίνηση, η οποία δεν δικαιολογείται από την ιδιότητά τους ως μισθωτών. Το γεγονός δε ότι διατηρούσαν και κοινό λογαριασμό καταδεικνύει τη συντονισμένη δράση τους στην απόκρυψη των χρημάτων, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υποδομή που είχαν δημιουργήσει με συνωμοτικότητα. Όλα τα μεγάλα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των κατηγορουμένων, τα ανέλαβαν αυτοί σταδιακά, με σκοπό να διοχετευτούν σε αγορές και τρίτα πρόσωπα και να αποκρυβεί η παράνομη προέλευσή τους, ενώ προβαίνοντας σε συνεχείς σταδιακές αναλήψεις και μέσω μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης το τελικό εναπομείναν υπόλοιπο ήταν μικρό και δεν παρέπεμπε πλέον στην τελεσθείσα υπεξαίρεση. Εν προκειμένω, συγκάλυψαν μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικές καταθέσεις άνω του ποσού των 184.515 ευρώ, διαμοιράζοντάς το σε μικρότερα ποσά και σε περισσότερους λογαριασμούς και εξαφανίζοντάς το με συνεχείς σταδιακές αναλήψεις. Με βεβαιότητα τα υπεξαιρεθέντα χρήματα τοποθετήθηκαν και σε άλλους προορισμούς (ακίνητα ή λογαριασμούς συγγενικών προσώπων), κάτι που δεν κατέδειξε η ανάκριση, πλην όμως τα ανωτέρω στοιχεία είναι επαρκή για να καταδείξουν ότι γινόταν χρήση του χρηματοπιστωτικού - τραπεζικού συστήματος για να αποκρύπτεται μέρος του προϊόντος της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και μάλιστα διασπασμένο σε πολλά μικρότερα ποσά, κατά τρόπο ώστε οι καταθέσεις να παρουσιάζουν νομιμοφάνεια, καθώς αναμιγνύονταν με άλλα ποσά από μισθοδοσίες των κατηγορουμένων.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.