ΣυμβΑΠ 475/2005 ΣΤ΄ Τμ.* [Εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης] (βλ. σχετική μελέτη Κ. Βαθιώτη, σελ. 895)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2006, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος Θ. Λαφαζάνος, Αντιπρόεδρος Μέλη Θ. Μπάκας, Χρ. Παπούλιας (Εισηγητής) Εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου, Αντεισαγγελέας [Εισήγαγε την πρόταση του Αντεισαγγελέα ΑΠ, Π. Βέρροιου] Διατάξεις: άρθρα 385 [παρ. 1 περ. β΄] ΠΚ, 484 [παρ. 1 περ. β΄] ΚΠΔ Εκβίαση κακουργηματική, Παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων, Εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης Κατά το άρθρο 385 παρ. 1 περ. β΄ ΠΚ, ως δραστηριότητα που ασκείται από τον εξαναγκαζόμενο νοείται κάθε βιοποριστική και με οικονομική απολαβή ενότητα πράξεων αυτού, που δεν μπορεί να υπαχθεί στην επιχείρηση, το επάγγελμα ή το λειτούργημα, έστω και αν η άσκησή της προϋποθέτει την έκδοση σχετικής άδειας, της οποίας δεν είναι ο εξαναγκαζόμενος κάτοχος, ή οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες με την ηθική, αρκεί να μην αντίκεινται σε απαγορευτική διάταξη νόμου. Αν οι πράξεις του εξαναγκαζόμενου απαγορεύονται από το νόμο και ιδία αν είναι πράξεις αξιόποινες, όπως είναι και η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων από κερδοσκοπία ή κατ’ επάγγελμα (άρθρο 347 ΠΚ), κείνται εκτός του πεδίου προστασίας του άρθρου 385 παρ. 1 περ. β΄ ΠΚ, ενδέχεται όμως να ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής της διατάξεως του άρθρου 385 παρ. 1 περ. α΄ ΠΚ, εφόσον η πράξη εκβιάσεως τελέσθηκε με σωματική βία (εναντίον προσώπου) ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.