Χ. Σεβαστίδης, Κ. Πετουμένου, Η δυνατότητα περαιτέρω (πέραν της πρώτης) μείωσης της ποινής και η επίδραση των λόγων μείωσης στο χρόνο παραγραφής των εγκλημάτων (σκέψεις με αφορμή την ΑΠ Ολ 18/2001)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2003, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ, Παρέδρου Πρωτοδικείου ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟΥ, Εισαγγελικής Παρέδρου Η απόπειρα και η απλή συνέργεια αποτελούν ξεχωριστά (διακρινόμενα από το ολοκληρωμένο ή βασικό) εγκλήματα και υπάγονται αυτοτελώς στην έννοια της πράξης κατά το άρθρο 18 ΠΚ. Κατά συνέπεια, η εξέταση του ζητήματος της παραγραφής ως προς τα εγκλήματα αυτά θα είναι ξεχωριστή από το ολοκληρωμένο - βασικό έγκλημα. Περαιτέρω, η κατά τα άρθρα 42 παρ. 1 και 47 παρ. 1 ΠΚ μείωση της ποινής είναι «καταχρηστική», αφού με τις διατάξεις αυτές θεσπίζονται για πρώτη φορά τα σχετικά εγκλήματα και σε κάθε περίπτωση τίθενται για πρώτη φορά πλαίσια ποινής για πράξεις που διαφορετικά θα έμεναν ατιμώρητες. Λόγω αυτής της φύσης της μείωσης, επιτρέπεται, σε περίπτωση απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διπλή μείωση, με αποτέλεσμα η απειλούμενη γι’ αυτή ποινή να είναι 2-12 έτη. Η ποινή αυτή λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του χρόνου παραγραφής, αφού αυτή είναι η αφηρημένα προβλεπόμενη ποινή, με αποτέλεσμα ο χρόνος αυτός να διαμορφώνεται σε 15 έτη. Attempt and complicity constitute separate crimes in relation with the main offence. Consequently, the problem of prescription must be examined separately too. The diminution of penalty prescribed by articles 42 par. 1 and 47 par. 1 of the Greek Penal Code...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.