Κ. Κοσμάτος, Κοινωνικός αποκλεισμός - Ρυθμίσεις, προβλέψεις και πρακτικές στο χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Ελλάδα (1)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 1/2001, Ιανουάριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΣΜΑΤΟΥ, Δ.Ν., Δικηγόρου Η έννοια του «κοινωνικού αποκλεισμού» αποτελεί, από το 1989, βασικό όρο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το έτος αυτό αποτέλεσε για πρώτη φορά την έναρξη συστηματικής ενασχόλησης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τα θέματα του «κοινωνικού αποκλεισμού» (μέσω της απόφασης του Συμβουλίου και των Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου υιοθέτησαν τον Κοινωνικό Χάρτη). Έκτοτε μέχρι και σήμερα παρατηρούμε την καθιέρωση της παραπάνω έννοιας όχι μόνο ως όρου στα κοινοτικά κείμενα, αλλά και - κυρίως - ως κατηγορία προγραμμάτων που ενισχύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Αν και η έννοια του «κοινωνικού αποκλεισμού» δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ούτε προσδιοριστεί επαρκώς, ωστόσο έχουν αναδειχθεί τα κοινά χαρακτηριστικά των καταστάσεων αποκλεισμού. Έτσι υπογραμμίζονται ως τέτοια «η έλλειψη δυνατότητας άσκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων του ατόμου χωρίς βοήθεια, η κακή εικόνα των ατόμων αυτών για τον εαυτό τους και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ο κίνδυνος μονιμοποίησης των αναγκών ενίσχυσης τους, ο στιγματισμός αυτών και των συνοικιών των αστικών περιοχών όπου κατοικούν»2 αλλά και «η ισχνή σχέση των ατόμων αυτών με τους κύριους κοινωνικούς μηχανισμούς που παράγουν ή διανέμουν πόρους όπως είναι η αγορά εργασίας, η οικογένεια, ή άλλα διαπροσωπικά δίκτυα ή το κράτος».3 Κοινός τόπος της έννοιας του «κοινωνικού αποκλεισμού» αποτελεί το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.