Χ. Παπαχαραλάμπους, Το Σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Οργανωμένο Έγκλημα: «aberratio ictus» με ανυπολόγιστες «παράπλευρες ζημίες»

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/2001, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Χ. Παπαχαραλάμπους, Δ.Ν., Δικηγόρου, πρ. Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Με αφορμή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παρατίθενται οι απόψεις - προτάσεις του συγγραφέα όσον αφορά στη νομοθετική σύμμειξη οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας αλλά και αναλυτικά στις κατ’ ιδίαν ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις του σχεδίου-νόμου. The author exposes his opinion about the draft legislation related to organized crime espesially as it is connected with terrorism. «Fiat iustitia, pereat mundus» Η μελέτη που ακολουθεί,* θα εστιασθεί κατά πρώτο στους λόγους εκείνους, για τους οποίους γενικά επιβάλλεται η αποφυγή μιας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος, που είδε πρόσφατα υπό τη μορφή ενός πρώτου Σχεδίου το φως της δημοσιότητας, χωρίς παράλληλα να παραβλέπονται υπαρκτές και επείγουσες ανάγκες μιας σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής (Α). Στη συνέχεια επιχειρείται να καταδειχθεί γιατί το Σχέδιο αυτό δεν κατορθώνει τελικά, παρά τις κάποιες «λειάνσεις» του, τις οποίες προκάλεσε η έντονη δημόσια επιστημονική κριτική, να υπερβεί τον «πήχυ» των δικαιοκρατικών και δογματικών ενστάσεων, που η κριτική αυτή ανέδειξε. Από τα σημεία της κριτικής αυτής μπορεί βέβαια να καθοδηγηθεί ο νομοθέτης, προκειμένου να επιφέρει τις απαιτούμενες βελτιώσεις (Β). Οιεσδήποτε πάντως επί μέρους βελτιώσεις δεν θα αρκέσουν,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.