Γ. Κτιστάκις, Οι αποφάσεις ποινικού ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έτους 2000*. ΜΕΡΟΣ Ι: Οι δικονομικές εγγυήσεις στην ποινική δίκη. Το δικαίωμα σε δίκαιη ποινική δίκη (άρθρο 6 ΕΣΔΑ)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7/2001, Ιούλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΓΙΑΝΝΗ ΚΤΙΣΤΑΚΙ, DEA, LL.M., Δικηγόρου Αντικείμενο της παρούσας επισκόπησης είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εδρεύει στο Στρασβούργο (στο εξής: Δικαστήριο) σε υποθέσεις που αφορούν την προστασία από τις εθνικές αρχές των εγγυήσεων, που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (στο εξής: ΕΣΔΑ) κατά την ποινική διαδικασία (άρθρο 6 ΕΣΔΑ). Κατά το χρονικό διάστημα, που καλύπτει η παρούσα επισκόπηση, αξίζει να σημειωθεί η επανάληψη παραβιάσεων, που είχαν έλθει παλαιότερα στο Στρασβούργο. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου έχουν ελάχιστο προληπτικό βάρος. Τα κράτη δεν συμμορφώνονται με το περιεχόμενο των υποδείξεων. Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται να αμβλύνει μόνο η νομολογία σχετικά με το ανεξάρτητο και αμερόληπτο ποινικό δικαστήριο. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο της νομολογίας του έτους 2000 (αλλά και εκείνης του 1999) είναι η επίτευξη ομοφωνίας στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων που εκδίδονται. Οι δε μειοψηφούσες γνώμες έχουν ουσιαστικά εκλείψει, αφού οι μειοψηφίες διατυπώνονται κυρίως από τους δικαστές εκείνους που συνδέονται με το καθ’ ου κράτος. Ι. Εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ στη διαδικασία ενώπιον συνταγματικού δικαστηρίου Το άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ εφαρμόζεται στη διαδικασία ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, εφόσον η κρίση του επηρεάζει την έκβαση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.