Πρωτοδικείο (LG) Mannheim, Υπόθεση 5Qs 104/2000, απόφαση της 18.12.2000 [Νομιμότητα εξέτασης DNA και χρήσης των αποτελεσμάτων αυτής] (επιμ. Ν. Πατεράκης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2001, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ (LG) MANNHEIM Υπόθεση 5Qs 104/2000 απόφαση της 18.12.2000 Σε ανταπόκριση με το γερμανικό νομικό περιοδικό Strafverteidiger 2001, σελ. 266 Διατάξεις: § 81 g StPO, § 2 DNA-IFG Ανάλυση DNA* Λήψη κυττάρων από το σώμα για τη διενέργεια ανάλυσης DNA Ο κίνδυνος διάπραξης στο μέλλον νέων εγκλημάτων ως προϋπόθεση για να διαταχθεί λήψη κυττάρων, με σκοπό τη διενέργεια ανάλυσης DNA, πρέπει να είναι πολύ σημαντικός. Κατά τούτο, παραμένουν χωρίς σημασία καταδίκες για ασήμαντα εγκλήματα, ακόμη και όταν ο καταδικασθείς παραβιάζει όρο αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του επεβλήθη γι’ αυτά. Κατά τις παρατηρήσεις του σχολιαστή, η ρύθμιση του νεοπαγούς άρθρου 200Α του ΚΠΔ, το οποίο προβλέπει έλεγχο του γενετικού υλικού ύστερα από απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του υπόπτου, είναι υπό προϋποθέσεις σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Ι. Πραγματικό Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (AG) του Mannheim διέταξε με την απόφασή του της 9.11.2000 τη γενετική εξέταση των κυττάρων που ελήφθησαν κατόπιν σωματικής έρευνας σε βάρος του καταδικασθέντος για να καθοριστεί το γενετικό πρότυπό του, με σκοπό την εξακρίβωση της ταυτότητάς του σε μελλοντική ποινική διαδικασία. Η προσφυγή εναντίον της ανωτέρω απόφασης κρίθηκε παραδεκτή και κατ’ ουσίαν βάσιμη. Σύμφωνα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.