Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, Υπόθεση: LaGrand, Γερμανία κατά ΗΠΑ (I.C.J. Rep. 1999, p. 9 και I.C.J. Rep. 1999, p. 28) [Αναστολή εκτέλεσης θανατικής ποινής] (επιμ. Κρ. Κοκκινάκης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/1999, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Διατάξεις: άρθρο 36 παρ. 1 Σύμβασης της Βιέννης της 23ης Απριλίου 1963 περί προξενικών σχέσεων Ειδοποίηση της Προξενικής Αρχής, Ανθρωπιστικοί λόγοι, Θανατική ποινή Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της θανατικής ποινής κατόχου της γερμανικής ιθαγενείας στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, λόγω παραβίασης της διάταξης του άρθρου 36 παρ. 1 της Σύμβασης της Βιέννης της 23ης Απριλίου 1963 περί προξενικών σχέσεων. Οι ανθρωπιστικοί λόγοι που αντίκεινται στη θανατική ποινή εν γένει νομιμοποιούν μία μη ορθή συστηματικά ερμηνεία του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Σπάνια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει ποινικό ενδιαφέρον και μάλιστα ενόψει της καθημερινής πρακτικής, όπως η υπόθεση LaGrand. Αυτή αφορά τη λήψη από το Δικαστήριο προσωρινών μέτρων κατά των ΗΠΑ κατόπιν αιτήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζητώντας τη μη εκτέλεση των γερμανικής ιθαγένειας θανατοποινιτών Κarl και Walter LaGrand, λόγω παραβίασης της διάταξης του άρθρου 36, παρ. 1 εδ. β' της Σύμβασης της Βιέννης της 23ης Απριλίου 1963 περί προξενικών σχέσεων.1 Στην υπόθεση αυτή που θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας στη συζήτηση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τη 16η Σεπτεμβρίου 1999 και την 27η Μαρτίου 2000,2 κατά μία άποψη το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ λειτούργησε έξω από τα όρια...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.