ΑΠ 25/1998 Ε' Τμ. (σε Συμβούλιο) [Ομαδικός βιασμός - Θύμα αλλοδαπή - Ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία] (παρατ. Α. Μαγγανάς)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3/1998, Μάρτιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος Χ. Μυρσινιάς, Αντιπρόεδρος Εισηγητής Π. Μεϊδάνης, Αρεοπαγίτης Εισαγγελέας Α. Βασιλόπουλος, Αντεισαγγελέας Διατάξεις: άρθρο 336 παρ. 2 ΠΚ. Ομαδικός βιασμός - Θύμα αλλοδαπή - Ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία - Άλλοθι - Μέσος λογικός άνθρωπος Αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβ. Εφετών απορριπτικού εφέσεως κατά παραπεμπτικού βουλεύματος για ομαδικό βιασμό. Θύμα αλλοδαπή. Άλλοθι των κατηγορουμένων που δεν γίνεται δεκτό. Ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Η αναίρεση απορρίπτεται. Επειδή κατά το άρθρο 336 παρ. 1 του ΠΚ όποιος με σωματικής βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία εξώγαμη ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης τιμωρείται με κάθειρξη. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος του βιασμού απαιτείται αντικειμενικά μεν εξαναγκασμός άλλου με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου σε εξώγαμη συνουσία ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης, υποκειμενικά δε δόλος που περιέχει τη γνώση ότι ο άλλος δεν συναινεί στη συνουσία και γι’ αυτό το λόγο αντιστέκεται, όπως και τη θέληση να εξαναγκάσει τον άλλο σε συνουσία εξώγαμη ή σε ανοχή ή επιχείρηση ασελγούς πράξης. Σωματική βία είναι η φυσική δύναμη που δεν μπορεί να απωθηθεί και που κάμπτει την αντίσταση που προβάλλεται, και συνουσία είναι η συνένωση των γεννητικών...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.