ΑΠ 377/2015 [Ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση - Προϋποθέσεις χορήγησης ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου] (βλ. μελέτες Α. Χαραλαμπάκη & Π. Βρυνιώτη, σελ. 216, 223)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2016, Μάρτιος-Απρίλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής. Ειδικότερα, το δικαστήριο στο αιτιολογικό του σαφώς αναφέρει τις ασελγείς πράξεις που ενήργησε αυτός στο σώμα της ανήλικης με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του, τα ανταλλάγματα και δη συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που έδωσε στην ανήλικη για να προβαίνει στις παραπάνω ασελγείς πράξεις, το δόλο και ιδίως τη γνώση του κατηγορουμένου για την ανηλικότητα της παθούσας —η οποία ήταν γειτόνισσά του και συμμαθήτρια της κόρης του— και, τέλος, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ενήργησε τις ανωτέρω ασελγείς πράξεις επανειλημμένα και κατ' απροσδιόριστο επακριβώς αριθμό, οπωσδήποτε όμως υπέρ τις τρεις φορές, ενώ από την αναφορά του χρόνου τελέσεως δεν δημιουργείται καμία ασάφεια, ούτε επηρεάζεται το αξιόποινο ή η βαρύτητα των εξακολουθητικών επί μέρους πράξεων, αφού ανάγονται όλες στην περ. β΄ του άρθρου 351Α παρ. 1 ΠΚ, με ηλικία της παθούσας μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών. Περαιτέρω, αιτιολογημένα απέρριψε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον αυτοτελή ισχυρισμό του αναιρεσείοντος για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου. Συγκεκριμένα, πέραν της αποδεικνυόμενης συνήθους ανθρώπινης συμπεριφοράς, συνισταμένης στη δημιουργία οικογένειας, συνθηκών εργασίας προς εξασφάλιση των μέσων διαβιώσεως, δεν αποδεικνύονται και άλλα περιστατικά αναγόμενα σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, τα οποία να υποδηλώνουν θετική και επωφελή για την κοινωνία δράση και συμπεριφορά σε όλους τους τομείς, ενώ μόνος ο πρότερος έντιμος βίος προ της τελέσεως της πράξεως δεν αποδεικνύεται από μόνον το αντίγραφο του ποινικού μητρώου χωρίς να συνεπικουρείται και από άλλα αποδεικτικά μέσα.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.