ΣυμβΠλημΗλείας 51/2015 [Πλημμύρα από αμέλεια - Ανθρωποκτονία από αμέλεια -Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου - Έκθεση - Παραβίαση κανόνων οικοδομικής] (σημ. Α. Αλαπάντας)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2016, Μάρτιος-Απρίλιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπονται τέσσερις εκ των κατηγορουμένων να δικασθούν για τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Συγκεκριμένα, συνάγεται ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων, οι οποίες συνιστούν μη εκπλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεών τους, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων που είχε ο καθένας στο πλαίσιο της εκτελέσεως του έργου του, ως εκ της ιδιότητάς του, συνέβαλαν στην επέλευση των εγκληματικών αποτελεσμάτων, τα οποία, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από την αξιόποινη πράξη της πλημμύρας από την οποία προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα, ανθρώπους και επήλθε θάνατος, συνιστούν πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια, δεδομένου ότι τελικά ένεκα της προκληθείσας πλημμύρας επήλθε ο θάνατος ενός ανθρώπου, αφού η κάθε μία από αυτές αποτελεί έναν από τους περισσότερους παραγωγικούς όρους χωρίς τον οποίο αυτά δεν θα επέρχονταν. Οι εν λόγω παραλείψεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν κατέβαλαν την προσοχή που όφειλε να επιδείξει ο μέσος συνετός άνθρωπος του τομέα δραστηριότητάς του κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, την οποία μπορούσαν βάσει των προσωπικών τους γνώσεων, ικανοτήτων, εκπαίδευσης, εμπειρίας κ.λπ. να καταβάλουν, εξαιτίας της οποίας περαιτέρω δεν προέβλεψαν τα αξιόποινα αποτελέσματα που επήλθαν, τα οποία θα είχαν αποφευχθεί, αν είχαν επιδείξει την αντικειμενικά επιβαλλόμενη επιμελή συμπεριφορά. Τέλος, δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, της έκθεσης και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.