ΣυμβΠλημΠατρ 652/2015 [Απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη - Κουκουλοφόροι - Άρνηση σήμανσης - Παράνομη οπλοφορία/οπλοχρησία - Αναδρομικότητα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2016, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι να δικασθούν για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της άρνησης σήμανσης και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Συγκεκριμένα, αυτοί συμμετείχαν σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διέπραττε βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων, πραγμάτων και ακινήτων. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι ενόψει της κατάργησης τόσο της παρ. 3 του άρθρου 189 ΠΚ, όσο και της παρ. 3 του άρθρου 308Α ΠΚ με το άρθρο 20 Ν 4322/2015, δηλαδή αφενός της κακουργηματικής μορφής που είχε εισαχθεί στο αδίκημα της διατάραξης της κοινής ειρήνης με το άρθρο 25 Ν 3772/2009, αφετέρου της επιβαρυντικής περίστασης που είχε προστεθεί στο αδίκημα της απρόκλητης (απλής και επικίνδυνης) σωματικής βλάβης με το ίδιο ως άνω άρθρο, ενόψει και της εφαρμογής του άρθρου 2 παρ. 1 ΠΚ, το γεγονός ότι οι πρώτος και δεύτερος των κατηγορούμενων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν προσδίδει πλέον στις πράξεις τους ιδιαίτερη ποινική απαξία. Η δε αναφορά της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου των ανωτέρω εντάσσεται στη γενικότερη περιγραφή των πραγματικών περιστατικών. Πλην όμως η νεότερη νομοθετική επιλογή δεν συνεπάγεται το μη αξιόποινο της ανωτέρω συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, η οποία σε κάθε περίπτωση εντάσσεται τόσο στην επιβαρυντική περίσταση της παρ. 2 του άρθρου 189 ΠΚ (ως συμμετασχόντων σε συγκέντρωση πλήθους που βιαιοπραγεί και παράλληλα βιαιοπραγησάντων), όσο και στην επιβαρυντική περίσταση της παρ. 2 του άρθρου 308Α ΠΚ (ως τελεσάντων το αδίκημα της απρόκλητης επικίνδυνης —τετελεσμένης και σε απόπειρα— σωματικής βλάβης).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.