ΣυμβΠλημΑθ 4522/2015 [Συμπληρωματική ποινική δίωξη - Επέκταση ποινικής δίωξης από Ανακριτή - Μερικότερες πράξεις κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 6/2016, Ιούνιος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι δεν έχει εμφιλοχωρήσει απόλυτη ακυρότητα των ανακριτικών πράξεων που διενεργήθηκαν από την Ανακρίτρια, αναφορικά με την τήρηση ή μη των διατάξεων που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης ως προς τις μερικότερες πράξεις του τελεσθέντος εγκλήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, κατόπιν υποβλητικής αναφοράς προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατ’ εξακολούθηση και παραγγέλθηκε η διενέργεια κυρίας ανάκρισης. Διαρκούσης της κυρίας ανάκρισης για το ως άνω κατ’ εξακολούθηση έγκλημα, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα συμπληρωματική αναφορά. Ο Εισαγγελέας, αφού μελέτησε την ανωτέρω συμπληρωματική υποβλητική αναφορά και έκρινε ότι οι αναφερόμενες σε αυτήν πράξεις κλοπών συνιστούν μερικότερες πράξεις του ιδίου κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος για το οποίο κατά τα ανωτέρω είχε ήδη ασκήσει ποινική δίωξη, δεν προέβη σε κάποια από τις περιοριστικά αναφερόμενες στο άρθρο 43 ΚΠΔ ενέργειες που αφορούν τις εξουσίες του όταν λαμβάνει αναφορά κ.λπ. περί διάπραξης αξιόποινης πράξης, αλλά με πράξη του συσχέτισε τη συμπληρωματική αυτή αναφορά στη δικογραφία που είχε ήδη σχηματισθεί βάσει της ως άνω αρχικής υποβλητικής αναφοράς και για την οποία διενεργούνταν ήδη κυρία ανάκριση. Η δε Ανακρίτρια απήγγειλε στους κατηγορουμένους κατηγορία για όλες τις μερικότερες πράξεις του ίδιου κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, ενέργεια η οποία δεν συνιστά διεύρυνση της αρχικής ποινικής δίωξης εκ μέρους της, διότι η ασκηθείσα ποινική δίωξη αναφέρεται στο κατ’ εξακολούθηση έγκλημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών υπό όλες τις εκφάνσεις αυτού, τέτοιες δε εκφάνσεις αποτελούν όλες οι μερικότερες πράξεις του εν λόγω κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος. Ως εκ τούτου, η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί κάλυπτε όλες τις επιμέρους πράξεις του ίδιου κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος και δεν απαιτείτο για τις μερικότερες πράξεις κλοπών που αναφέρονται στην ως άνω συμπληρωματική υποβλητική αναφορά να ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών συμπληρωματική ποινική δίωξη. Άλλωστε, το γεγονός ότι η Ανακρίτρια απήγγειλε κατηγορία για όλες τις επιμέρους πράξεις κλοπών του ίδιου κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, δεν παραβλάπτει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ο οποίος, με την κλήση του σε απολογία για όλες τις μερικότερες πράξεις, είχε πλήρως τη δυνατότητα να προβάλει την υπεράσπισή του.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.