ΣυμβΠλημΑθ 1463/2016 [Προϋποθέσεις εξακολούθησης προσωρινής κράτησης - Κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση - Ενεργητική και παθητική δωροδοκία - Καταχραστές του Δημοσίου - Νομιμοποίηση εσόδων]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10/2016, Οκτώβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Βασική νομοθετική επιλογή αποτελεί διαχρονικώς η συμπερίληψη του εγκλήματος της ενεργητικής δωροδοκίας στις «εγκληματικές δραστηριότητες - βασικά αδικήματα», εκ των οποίων παράγονται έσοδα των οποίων επιχειρείται η νομιμοποίηση με τους διαγραφομένους εκ του νόμου τρόπους. Εξάλλου, αναφορικά με το επιχείρημα του αποκλεισμού της ενεργητικής δωροδοκίας από τα βασικά εγκλήματα της νομιμοποίησης ως μη επιφέρουσας εισόδημα, το γεγονός ότι ο δωροδότης δεν αποκομίζει παρά δίνει το δώρο δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η εκ μέρους του κτήση περιουσίας προερχόμενης από την ενεργητική δωροδοκία, συνιστάμενης όχι βέβαια στο δώρο το οποίο μειώνει την περιουσία του δράστη, παρά στην περιουσία που αποκτάται μέσω της εξαγορασμένης με τη δωροδοκία ενέργειας, εάν δηλαδή ο δωροδότης εξασφαλίζει περιουσιακή ωφέλεια αντί του δώρου, τούτη μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο αντικείμενο νομιμοποίησης. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να εξακολουθήσει η προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου και αντικαθιστά αυτήν με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση. Συγκεκριμένα, λαμβανομένου υπόψη και του ότι μόνο η βαρύτητα των πράξεων δεν αρκεί για την επιβολή της προσωρινής κράτησης, το Συμβούλιο κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία πλέον στο στάδιο αυτό η συνέχιση της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, στον οποίο η επί εξαμήνου και πλέον προσωρινή του κράτηση κρίνεται ότι επέδρασε θετικά, παρέχοντας όχι μόνο την ελπίδα αλλά και την εύλογη προσδοκία ότι έχει ασκήσει ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά του ώστε να τον αποτρέψει από κάθε έκνομη ενασχόληση και παραβατική δραστηριότητα. Αφού δε ληφθούν υπόψη και συνεκτιμηθούν οι προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές και επαγγελματικές ιδιότητες του κατηγορουμένου, το Συμβούλιο φρονεί ότι για την αποτροπή τέλεσης νέων εγκλημάτων, την εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορούμενου στην ανάκριση που συνεχίζεται και ακολούθως στο ακροατήριο και την υποβολή του στην εκτέλεση της ποινής που τυχόν του επιβληθεί δεν είναι απολύτως αναγκαία η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης αλλά αντ' αυτής επαρκεί η επιβολή σε αυτόν του κατ’ οίκον περιορισμού του με ηλεκτρονική επιτήρηση, μέτρο αποκλειστικά εναλλακτικό προς την προσωρινή κράτηση (αντιθ. εισαγγ. προτ.).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.