ΑΠ Ολ 3/2016 [Διεύρυνση έννοιας υπαλλήλου - Υπάλληλοι ΝΠΙΔ - Αμνηστία συγκεκαλυμμένη - Διάκριση των εξουσιών - Αντισυνταγματικότητα - Αναδρομικότητα επιεικέστερου νόμου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11/2016, Νοέμβριος

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η απάλειψη της περ. δ΄ του άρθρου 263Α ΠΚ, που έχει ως αποτέλεσμα αναδρομικώς την άρση του αξιοποίνου της αξιόποινης πράξης μιας ειδικής κατηγορίας κρατικών υπαλλήλων (υπαλλήλων ΝΠΙΔ), ακόμη και για σοβαρές εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο κακουργηματικές πράξεις, και η αιτιολόγηση γι’ αυτήν ότι οφείλεται σε απλή «παραδρομή» του νομοθέτη, δεν αντέχουν στη λογική και υποκρύπτουν συγκεκαλυμμένη αμνηστία, ώστε να αρθεί η ποινική ευθύνη προσώπων της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας της περ. δ΄ του άρθρου 263Α ΠΚ, κατά των οποίων υπάρχει εκκρεμής κατηγορία ή και καταδίκη, μολονότι κατά το Σύνταγμα αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο (άρθρο 47 παρ. 4 Συντ.). Ως εκ τούτου, η διάταξη της υποπαρ. ΙE 12 της παρ. ΙΕ του άρθρου πρώτου του Ν 4254/2014, με την οποία καταργήθηκε η περ. δ΄ του άρθρου 263Α ΠΚ, είναι αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη κατά το άρθρο 93 παρ. 4 Συντ., διότι αντιβαίνει στα άρθρα 47 παρ. 3 και 4 και 26 Συντ. Επομένως, το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ορθώς έκρινε με το να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτεπαγγέλτως την ευμενέστερη ανωτέρω διάταξη για τον κατηγορούμενο, ο οποίος καταδικάστηκε ως Πρόεδρος ΔΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού (υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 263Α ΠΚ) για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.