ΣυμβΕφΕυβοίας 9/2017 [Προϋποθέσεις κατ’ οίκον έκτισης ποινής μητέρας ανηλίκου τέκνου - Αναλογική εφαρμογή διατάξεων περί απόλυσης υπό όρο - Λόγοι έφεσης - Εσφαλμένη ερμηνεία ουσιαστικής ποινικής διάταξης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2017, Μάρτιος - Απρίλιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Επιτρέπεται η άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο απορρίπτεται αίτηση καταδίκου περί έκτισης της ποινής του ή του υπολοίπου αυτής στην κατοικία του, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 56 παρ. 2 ΠΚ, χωρίς τους περιορισμούς των λόγων έφεσης του άρθρου 478 ΚΠΔ, τηρουμένων αναλογικά των ισχυόντων στις διατάξεις του ΠΚ περί απόλυσης του καταδίκου υπό όρο. Εν προκειμένω, διατάσσεται η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής της εκκαλούσας κρατουμένης, μητέρας ενός ανήλικου τέκνου. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υπέπεσε στην πλημμέλεια της εσφαλμένης ερμηνείας της ουσιαστικής ποινικής διάταξης του άρθρου 56 παρ. 2 ΠΚ, ενόψει του ότι απέδωσε σε αυτήν διαφορετική έννοια από εκείνη που πραγματικά έχει, εξαρτώντας την κατ’ αρχήν εφαρμογή της —που αποτελεί τον κανόνα— από άλλα, τρίτα, μη απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία και, μάλιστα, αναγόμενα όχι στο χρόνο που ακολούθησε την καταδίκη και την κράτηση και διαγνώστηκαν κατά την κράτηση, αλλά σε προγενέστερο αυτών χρόνο, ως μη έδει. Ειδικότερα, το πρωτοβάθμιο Συμβούλιο δέχεται μεν ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 56 παρ. 2 ΠΚ (καλή συμπεριφορά κατά την κράτηση, μη επιβολή πειθαρχικής ποινής, άσκηση επιμέλειας ανηλίκου τέκνου που δεν έχει συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας), το δε αντιφατικά δέχεται ότι στην αυτή περίπτωση δεν συντρέχουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, αναφερόμενο σε στοιχεία μη απαιτούμενα από το νόμο (συμπεριφορά πριν την καταδίκη, ψυχική κατάσταση του παιδιού, μη προσκόμιση εκ μέρους της αιτούσας εγγράφων περί της μελλοντικής επαγγελματικής της απασχόλησης κ.λπ.), με συνέπεια να μην είναι εφικτός ο έλεγχος του τι δέχθηκε ως αποδειχθέν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και πώς υπήγαγε αυτό στην εφαρμοσθείσα ουσιαστική ποινική διάταξη.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.