ΔιατΕισΕφΑθ 370/2014 [Προδικαστικά ζητήματα - Δυσφημιστικά γεγονότα που συνιστούν αξιόποινες πράξεις - Απόλυτη ακυρότητα - Δικαιοδοτικές εξουσίες Δικαστικού Συμβουλίου]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 3-4/2017, Μάρτιος - Απρίλιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σε περίπτωση που το αντικείμενο εκκρεμούς ποινικής δίκης αποτελεί προδικαστικό ζήτημα σε άλλη εκκρεμή ποινική δίκη, εφόσον δεν είναι σκόπιμη ή δυνατή η ένωση των δύο δικών, αναστέλλεται η δεύτερη εωσότου εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση επί της πρώτης δίκης. Ως προδικαστικό νοείται το ζήτημα, η προηγούμενη λύση του οποίου είναι απαραίτητη για την επί της κατηγορίας έκδοση δικαστικής απόφασης. Περαιτέρω, από τη διάταξη του άρθρου 366 παρ. 2 ΠΚ προκύπτει ότι, αν το δυσφημιστικό γεγονός συνιστά αξιόποινη πράξη για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη, είναι υποχρεωτική η αναστολή της δίκης για τη δυσφήμηση μέχρι να περατωθεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του φερόμενου ως δυσφημηθέντος, δηλαδή, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση, η οποία δεσμεύει το δικαστήριο που δικάζει τη δυσφήμηση με δύναμη δεδικασμένου. Εάν ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παραλείψει να αναστείλει την ποινική διαδικασία, ως υποχρεούται κατ’ άρθρο 59 παρ. 2 ΚΠΔ, ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει την εν λόγω αναστολή προβάλλοντας, διά της προσφυγής του κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, την απόλυτη ακυρότητα του άρθρου 171 παρ. 1 στοιχ. γ΄ ΚΠΔ. Η δυνατότητα αναστολής εμπίπτει στις παρεχόμενες δικαιοδοτικές εξουσίες τόσο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (307 στ΄ ΚΠΔ), όσο και του Συμβουλίου Εφετών (322 παρ. 3 ΚΠΔ). Στην προκειμένη περίπτωση, ο κατηγορούμενος άσκησε προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, με το οποίο του αποδόθηκαν οι πράξεις της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση, της συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς καταμήνυσης κατ’ εξακολούθηση, παραπονούμενος για την παραπομπή του στο ακροατήριο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχοι ισχυρισμοί αναφέρονται σε γεγονότα που συνιστούν αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του εγκαλούντος και αποτελούν αντικείμενο άλλης υποθέσεως, η οποία εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση. Γίνεται δεκτή η προσφυγή και παραγγέλλεται η εισαγωγή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.