ΑΠ 582/2016 [Έφεση ανυποστήρικτη - Έφεση απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησης - Υπέρβαση εξουσίας αρνητική] (βλ. μελέτη Ν. Βασιλειάδη, σελ. 614)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 7, Ιούλιος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σε περίπτωση που ο εκκαλών κατηγορούμενος δεν εμφανισθεί αυτοπροσώπως ή διά συνηγόρου του προς υποστήριξη της εφέσεώς του, το Εφετείο, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση οριστικής παύσης ή κήρυξης απαράδεκτης της ποινικής δίωξης, ερευνά αν ο εκκαλών κλητεύθηκε νομίμως και εμπροθέσμως, οπότε και απορρίπτει την έφεση ως ανυποστήρικτη. Προηγούμενη έρευνα, στην περίπτωση αυτή, του παραδεκτού της ασκήσεως της εφέσεως δεν απαιτείται. Μόνο, εάν το Εφετείο διαπιστώσει ότι συντρέχει περίπτωση οριστικής παύσης της ποινικής δίωξης ή περίπτωση κήρυξης αυτής απαράδεκτης οφείλει να ερευνήσει αν η έφεση ασκήθηκε νομίμως και εμπροθέσμως, αν δηλαδή είναι παραδεκτή και, σε καταφατική περίπτωση, παρά την απουσία του εκκαλούντος, προχωρεί στην έκδοση σχετικής αποφάσεως. Προηγούμενη έρευνα στην περίπτωση αυτή του παραδεκτού της ασκήσεως της εφέσεως δεν απαιτείται, η απόρριψη δε της εφέσεως ως ανυποστήρικτης προηγείται της έρευνας του παραδεκτού και ειδικότερα των όρων της νομότυπης και εμπρόθεσμης ασκήσεώς της. Αν το δικαστήριο, καίτοι συντρέχει λόγος για απόρριψη της εφέσεως ως ανυποστήρικτης, απορρίψει αυτήν ως απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης ασκήσεως υποπίπτει σε αρνητική υπέρβαση εξουσίας, με δεδομένη και τη δικονομική βλάβη του εκκαλούντος, αφού με την απόρριψη της έφεσης ως απαράδεκτης λόγω εκπρόθεσμης άσκησης, αυτός στερείται του δικαιώματος για άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της προσβαλλόμενης απόφασης που θα είχε εάν η απόφαση είχε απορριφθεί ως ανυποστήρικτη.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.