Γρ. Τσόλιας, Εξελίξεις στον τομέα της επιτήρησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: από την Ασφάλεια στην Ελευθερία και τη διεύρυνση της προστατευόμενης επικοινωνίας (Εισαγωγικό Σημείωμα)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γρηγόρη Τσόλια, Δικηγόρου, ΜΔ Ποινικών Επιστημών, Μέλους (αν.) ΑΠΔΠΧ* Ι. Εισαγωγικά Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του απορρήτου αποτελεί πλέον προτεραιότητα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια «Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» [1] στο πλαίσιο της ατζέντας για την «Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Οικονομία» [2] . Σε εθνικό νομοθετικό επίπεδο παρατηρείται ήδη οργασμός προετοιμασιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων [3] μέχρι τις 25.5.2018, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το άρθρο 99 αυτού. Ομοίως δε, τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ψηφισθεί άμεσα (και μετά από πολλές καθυστερήσεις) το σχέδιο Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της 10.1.2017 «για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την κατάργηση της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ (Κανονισμός για την ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες [4] ) [COM (2017) 10 final 2017/0003 (COD) e-privacy Regulation] και αν τεθεί ομοίως σε εφαρμογή στις 25.5.2018. Από την άλλη πλευρά, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ερμηνεύοντας πρόσφατα την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά το απόρρητο της επικοινωνίας και την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.