ΣυμβΠλημΑθ 231/2017 [Ακυρότητες προδικασίας - Δικαιώματα υπόπτου στην προκαταρκτική εξέταση - Γνωστοποίηση κατηγορητηρίου - Γνώση εισαγγελικής πρότασης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση με την οποία οι αιτούντες ζητούν να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία της σε βάρος τους διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης. Συγκεκριμένα, αυτοί ισχυρίζονται ότι κατά τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση παραβιάσθηκαν τα υπερασπιστικά τους δικαιώματα ως υπόπτων-οιονεί κατηγορουμένων, καθότι, όταν εμφανίστηκαν ενώπιον του Πταισματοδίκη για να εξετασθούν ανωμοτί και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους, δεν τους εκτέθηκε µε σαφήνεια, πληρότητα και ακρίβεια το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, ενώ όταν αιτήθηκαν να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, δεν τους προσκομίσθηκε αντίγραφο του έγγραφου κατηγορητηρίου, το οποίο κατά παράβαση του νόμου δεν είχε συνταχθεί και δεν υπήρχε στον φάκελο της σε βάρος τους σχηματισθείσας δικογραφίας. Με τέτοιο περιεχόμενο, ο προβαλλόμενος λόγος ακυρότητας των αναγόμενων στην προδικασία πράξεων είναι µη νόμιμος και, εντεύθεν, απορριπτέος, αφού στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχει κινηθεί ποινική δίωξη µε έναν από τους μνημονευόμενους στο άρθρο 43 παρ. 1 εδ. α΄ ΚΠΔ τρόπους και, επομένως, δεν υπάρχει ακόμα ορισμένη και σαφής κατηγορία, αλλά µόνο διερευνώμενα αδικήματα, οι δε εγκαλούμενοι δεν έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου κατ’ άρθρο 72 ΚΠΔ. Τέλος, το παρεπόμενο αίτημα των αιτούντων να λάβουν γνώση της εισαγγελικής πρότασης πρέπει, επίσης, να απορριφθεί ως νομικά αβάσιμο, καθότι το άρθρο 308 παρ. 2 ΚΠΔ έχει ως σημείο αναφοράς μόνο την ουσιαστική περάτωση της κύριας ανάκρισης και της προανάκρισης και δεν εφαρμόζεται επί υποβληθέντος αιτήματος περί κήρυξης άκυρης πράξης της προδικασίας κατ’ άρθρο 176 ΚΠΔ, πολλώ δε μάλλον στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.