Γ. Μπουρμάς, Ειδικότεροι προβληματισμοί για το έγκλημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής (με αφορμή την ΑΠ 401/2015 ΠοινΔικ 2016 412)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12, Δεκέμβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γεωργίου Μπουρμά, Δικηγόρου, ΔΝ Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύονται, με αφορμή ορισμένη πρόσφατη απόφαση του ΑΠ, επιμέρους δογματικά ζητήματα για το έγκλημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, ειδικότερα δε η ποινική σημασία της έλλειψης οφειλής του εκδότη έναντι του τελευταίου κομιστή, της αντικειμενικής πλήρους αδυναμίας του εκδότη να εξοφλήσει την επιταγή ή της πτώχευσης του εκδότη και του ακριβούς χρόνου έναρξης αυτής της τελευταίας, όπως και της αρχής εκτελέσεως του ερευνώμενου εγκλήματος. Αντιμετωπίζεται κριτικά η σχετική νομολογία και επιχειρείται η θεωρητικά πιο ενδεδειγμένη επίλυση των εξεταζόμενων προβλημάτων με βάση το πραγματικό προσβληθέν από το έγκλημα έννομο αγαθό και τον χαρακτήρα αυτού ως πολύπρακτο έγκλημα, καθώς και ως γνήσιο έγκλημα παράλειψης με βλαπτικό νομοτυπικό αποτέλεσμα και μάλιστα ως πράξη χαλαρή στη δομή της. In this publication the author analyzes dogmatic matters concerning the crime of bad check. He examines with a critical mind the relative jurisprudence and tries to find the most indicated solution for the examined problems. Στην πιο πάνω ενδιαφέρουσα απόφαση κρίθηκαν για μία ακόμη φορά ορισμένα ειδικότερα ζητήματα του εγκλήματος έκδοσης ακάλυπτης επιταγής (άρθρο 79 παρ. 1 Ν 5960/1933 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 ΝΔ 1325/1972), όχι όμως με τρόπο δογματικά ορθό, γεγονός το οποίο δημιουργεί την αφορμή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.