ΣυμβΠλημΡοδοπ 234/2016 [Προϋποθέσεις ειδικής υφ’ όρον απόλυσης - Μετατροπή συνολικής ποινής - Αποσυμφόρηση καταστημάτων κράτησης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12, Δεκέμβριος 2017

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Απορρίπτονται οι αντιρρήσεις του αιτούντος καταδίκου και διατηρείται η ισχύς της διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Συγκεκριμένα, η άποψη που προβάλλεται από τον αιτούντα στηρίζεται στη διατύπωση της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 12 N 4322/2015, όπου γίνεται λόγος για έκτιση της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο. Παραβλέπει όμως το γεγονός πως η υπόψη διάταξη έχει θεσπισθεί χάριν της αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, και συνεπώς, σύμφωνα με την τελολογική και γραμματική ερμηνεία αυτής, ο νόμος αναφέρεται σε έκτιση του ποσοστού ποινής εντός καταστήματος κράτησης και μετέπειτα απόλυση του κρατουμένου υπό όρο. Η αναφορά του νόμου στη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1α΄ περί έκτισης του 1/10 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο προφανώς αναφέρεται σε έκτιση ποινής εντός καταστήματος κράτησης με τρόπο που επιφυλάσσει ευεργετικό υπολογισμό. Η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή το 1/10 της ποινής μπορεί να εκτιθεί με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης, έρχεται σε αντίθεση με τον ανωτέρω σκοπό του νόμου. Επίσης αντιστρατεύεται το πνεύμα και τη λογική των ίδιων τρόπων εναλλακτικής έκτισης της ποινής, καθόσον καθιστά άνευ σημασίας και περιεχομένου την καταβολή του ποσού της μετατροπής ή την παροχή της κοινωφελούς εργασίας, μετά την καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 1/10 της ποινής ή μετά την παροχή εργασίας επί του 1/10 των συνολικά καθοριζομένων από το Δικαστήριο ωρών εργασίας.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.