ΜΟΕφΙωαν 12/2018 [Απόπειρα ανθρωποκτονίας - Ελαττωμένος καταλογισμός - Ελαφρυντικές περιστάσεις - Προϋποθέσεις διπλής μείωσης της ποινής]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 8-9/2018, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κηρύσσεται ένοχη η κατηγορουμένη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ανήλικου τέκνου της ευρισκόμενη, όμως, σε κατάσταση μειωμένου καταλογισμού εξαιτίας ψυχικής νόσου, απορριπτομένου ως αβάσιμου του ισχυρισμού της περί οικειοθελούς υπαναχώρησης από την απόπειρα της παραπάνω πράξης, καθόσον διέκοψε την εγκληματική της ενέργεια όχι από δική της θέληση, αλλά από εξωτερικά αίτια ανεξάρτητα της θελήσεώς της και ήτοι, όταν αντιλήφθηκε τον σύζυγό της και την πεθερά της να επιστρέφουν στο σπίτι και κατάλαβε ότι θα γινόταν αντιληπτή. Όταν δε πλέον του λόγου μειώσεως της ποινής που αφορά το άδικο της πράξης (π.χ. απόπειρα) συρρέει έτερος λόγος μειώσεως της ποινής που αφορά την ενοχή του δράστη (π.χ. ελαττωμένος καταλογισμός) θα πρέπει να μειώνεται έτι περαιτέρω η προβλεπόμενη μειωμένη ποινή για την πράξη εν αποπείρα, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 6 ΕΣΔΑ και 25 Συντ., καθόσον η επιβαλλόμενη ποινή στους δράστες αυτών των πράξεων καθίσταται αναλογικότερη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατηγορουμένη κρίθηκε ένοχη απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για την οποία πράξη προβλέπεται η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 83 περ. α΄ ΠΚ, και η κρίση αυτή του Δικαστηρίου αφορά τον χαρακτηρισμό του αδίκου της εν λόγω πράξεως, όμως παράλληλα κρίθηκε ότι κατά τον χρόνο τελέσεως της πράξεως η κατηγορουμένη βρισκόταν σε κατάσταση ελαττωμένης ικανότητας προς καταλογισμό, η οποία κρίση αφορά την ένταση της ενοχής της. Συνεπώς, θα πρέπει να επιβληθεί στην κατηγορουμένη έτι παραπάνω μειωμένη ποινή από αυτήν που προβλέπεται από τα άρθρα 42 παρ. 1 και 83 περ. α΄ ΠΚ, κατ’ επιταγή του άρθρου 36 παρ. 1 ΠΚ, σε συνδυασμό με άρθρο 83 περ. β΄ ΠΚ που προβλέπεται για την πράξη αυτή η ποινή της καθείρξεως μέχρι δώδεκα ετών ή φυλακίσεως τουλάχιστον δύο ετών. Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη βαρύτητα του εγκλήματος όσο και την προσωπικότητα της κατηγορουμένης και τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέσθηκε η πράξη, κρίνει ομόφωνα ότι η προσήκουσα και ανάλογος ποινή που πρέπει να επιβληθεί είναι αυτή της καθείρξεως των πέντε ετών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.