ΣυμβΕφΘεσ 785/2017 [Μη απόδοση ΦΠΑ - Νόμος επιεικέστερος - Πλημμεληματικός χαρακτήρας πράξης - Εσφαλμένη ερμηνεία ουσιαστικής ποινικής διάταξης - Οριστική παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Με τη διάταξη του άρθρου 66 Ν 4174/2013 μετεβλήθησαν τα όρια του αξιοποίνου, μεταξύ άλλων, και της πράξεως της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθιστώντας έτσι την πράξη ευμενέστερη έναντι της προϊσχύουσας. Ειδικότερα, κατά την παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος ο δράστης της μη απόδοσης ΦΠΑ αν το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ και αν πρόκειται για λοιπούς φόρους, τέλη και εισφορές αν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Για τον δε πλημμεληματικό χαρακτήρα της πράξης πρέπει το προς απόδοση ποσό να υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ. Ως φόρος όμως λογίζεται μόνο ο καθαρός φόρος προς απόδοση χωρίς τις προσαυξήσεις. Τούτο συνάγεται και από τη γραμματική ερμηνεία της οικείας διατάξεως, η οποία αναφέρει ως φόρο τον κύριο φόρο χωρίς να γίνεται αναφορά σε προσαυξήσεις. Αναφορικά δε με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, στην περίπτωση που το βασικό ή κύριο έγκλημα έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα, πλημμεληματικό χαρακτήρα έχει επίσης και η παρακολουθηματική αυτού πράξη (νομιμοποίηση εσόδων). Εν προκειμένω, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εσφαλμένα ερμήνευσε την ανωτέρω ουσιαστική ποινική διάταξη και παρέπεμψε τους κατηγορουμένους να δικαστούν για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ έπρεπε, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα του βασικού εγκλήματος και του επίσης πλημμεληματικού χαρακτήρα της πράξεως της νομιμοποιήσεως εσόδων, να προχωρήσει στην οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.