ΤρΠλημΘεσ 4745/2017 [Ακυρότητα κλήτευσης αστικώς υπευθύνων - Προθεσμία εμφάνισης διαδίκων στο ακροατήριο - Επίδοση κλητηρίου θεσπίσματος στον αστικώς υπεύθυνο] (παρατ. Σ. Μπαλτάς)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 10, Οκτώβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σε σχέση με την κλήτευση του αστικώς υπεύθυνου πρέπει να τηρηθούν οι ίδιες ακριβώς διατυπώσεις που ακολουθούνται στον κατηγορούμενο. Επομένως εάν ο κατηγορούμενος παραπέμπεται στο ακροατήριο με κλητήριο θέσπισμα, ο Εισαγγελέας οφείλει να επιδώσει τέτοιο και στον αστικώς υπεύθυνο. Ομοίως πρέπει να τηρηθούν οι αναγκαίες προθεσμίες κλήτευσης -ίδιες με τον κατηγορούμενο- και σε κάθε περίπτωση αυτές που προβλέπονται στα άρθρα 166 επ. ΚΠΔ, προκειμένου ο αστικώς υπεύθυνος να προπαρασκευάσει την υπεράσπισή του. Στην προκειμένη περίπτωση, με προγενέστερη απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να κληθούν από τον Εισαγγελέα τα αστικώς υπεύθυνα νομικά πρόσωπα. Όμως σε ένα από τα νομικά πρόσωπα επιδόθηκε απλή κλήση προς μάρτυρα και όχι κλητήριο θέσπισμα, όπως έπρεπε σύμφωνα με τα ανωτέρω. Επιπλέον, η εν λόγω κλήση επιδόθηκε κατά παράβαση κάθε δεσμευτικής διάταξης περί προθεσμιών, καθώς από την επομένη της επίδοσης μέχρι την προηγούμενη της δικασίμου μεσολαβούν μόλις έξι ημέρες. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει δεκτή η προβληθείσα ένσταση ακυρότητας της κλήτευσης των αστικώς υπευθύνων και να κηρυχθεί απαράδεκτη η συζήτηση της υπόθεσης ελλείψει νομίμου κλητεύσεως αυτών.ΤρΠλημΘεσ 4745/2017 Πρόεδρος: Α. Πολύζου Μέλη: Π. Στεφανίδου, Β. Μπιχάκης (Έμμισθος Πάρεδρος) Εισαγγελέας: A. Κεσίσης, Αντεισαγγελέας Δικηγόροι: Γ. Τριανταφύλλου, Δ. Κυριακόπουλος, Χ. Λαμπάκης, Ε. Τσιροπούλου Διατάξεις: άρθρα 89...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.