ΑΠ 128/2018 [Απάτη περί την πρόσληψη - Κατ’ εξακολούθηση τέλεση - Αυτοτελείς ισχυρισμοί - Οριστική παύση ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής] (βλ. μελέτη Π. Βρυνιώτη, σελ. 1114)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αναιρείται για τους εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Δ΄ και Ε΄ λόγους αναίρεσης η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας ο αναιρεσείων καταδικάσθηκε για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση. Συγκεκριμένα, το δικάσαν δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις των άρθρων 386 παρ. 1 και 98 ΠΚ. Εν προκειμένω, δέχθηκε ως χρόνο τέλεσης της πλημμεληματικής απάτης για την οποία καταδίκασε τον κατηγορούμενο το χρονικό διάστημα από 1.11.2009 έως 2014, που ήταν ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε η ζημία του Δήμου όταν ο τελευταίος κατέβαλλε διαδοχικά το συνολικό ποσό των 18.871 ευρώ, που αντιστοιχούσε στη διαφορά των μηνιαίων μισθών του από τη μετάταξή του, το οποίο ωφελήθηκε ο κατηγορούμενος με αντίστοιχη ζημία του Δήμου. Ο αληθής όμως χρόνος τέλεσης της αξιόποινης πράξης ήταν η 12.6.2007, κατά τον οποίο παρέστησε ψευδώς στους υπαλλήλους της υπηρεσίας Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δήμου όπου υπηρετούσε ως εργάτης καθαριότητας, ότι είναι απόφοιτος του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, προσκομίζοντας στην ανωτέρω υπηρεσία νοθευμένο απολυτήριο του Λυκείου αυτού, από την προσκόμιση του οποίου παραπλανήθηκαν οι υπάλληλοι του Δήμου και προέβησαν στη μετάταξή του. Η απατηλή του συμπεριφορά δηλαδή εκδηλώθηκε άπαξ την 12.6.2007 και όχι εξακολουθητικά όταν εκδηλώθηκαν μετέπειτα οι επιζήμιες για τον Δήμο συνέπειες της πράξεώς του. Περαιτέρω, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν απάντησε στον προβληθέντα παραδεκτά και νόμιμα αυτοτελή ισχυρισμό του περί εξαλείψεως του αξιοποίνου της πράξεώς του λόγω παραγραφής. Παύει δε οριστικώς λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος του αναιρεσείοντος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.