ΣυμβΠλημΠατρ 270/2017 [Προϋποθέσεις άρσης τραπεζικού απορρήτου - Εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής - Κακουργήματα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ανακριτική πράξη της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, η οποία λαμβάνει χώρα εντός της ελληνικής επικράτειας από τις προανακριτικές ή ανακριτικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής αλλοδαπών ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών, δέον να λαμβάνει χώρα εφόσον πληρούνται άπασες οι προϋποθέσεις των διατάξεων του ΝΔ 1059/1971. Η διάταξη του άρθρου 3 ΝΔ 1059/1971 προϋποθέτει ως στόχο της σχετικής έρευνας την ανίχνευση και τον κολασμό κακουργήματος (κατ’ αποκλεισμό των πλημμελημάτων και των πταισμάτων) και ότι το ικανό προς εκτίμηση της συνδρομής ή μη του κακουργήματος αποδεικτικό υλικό καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο, ώστε να εμφανίζεται απολύτως αναγκαία η άρση του, επειδή η συλλογή των απαραίτητων αποδείξεων καθίσταται διαφορετικά αδύνατη. Εν προκειμένω, απορρίπτεται ως νόμω αβάσιμη η κρινόμενη αίτηση της Ανακρίτριας περί άρσεως τραπεζικού απορρήτου. Συγκεκριμένα, η αξιόποινη πράξη της υποκλοπής δεδομένων προβλέπεται από τη διάταξη της παρ. 202α γερμΠΚ και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρία έτη ή χρηματική ποινή, ενώ η αξιόποινη πράξη της απάτης με υπολογιστή προβλέπεται από τη ρύθμιση της παρ. 263α υποπαρ. 1 γερμΠΚ και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε έτη ή χρηματική ποινή. Τα εν λόγω εγκλήματα συνιστούν, επομένως, επί τη βάσει της παρ. 12 γερμΠΚ πλημμελήματα, με συνέπεια να μην μπορούν, ενόψει επιπροσθέτως της απαξίας αυτών στο πλαίσιο της συγγενούς προς την ελληνική και εντασσόμενης στο ηπειρωτικό δίκαιο γερμανικής έννομης τάξεως, να υπαχθούν στην προεκτεθείσα έννοια του κακουργήματος κατ’ άρθρο 3 ΝΔ 1059/1971.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.