ΕγκΕισΑΠ 4/2018 [Περάτωση κύριας ανάκρισης με κλητήριο θέσπισμα - Επιλογή κλητευτέων μαρτύρων και αναγνωστέων εγγράφων από Εισαγγελέα]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 308Α ΚΠΔ, κατά τη χρονική στιγμή που ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών συντάσσει την υποβλητική αναφορά του, η υπόθεση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αφού δεν έχει μελετήσει τη δικογραφία ο αρμόδιος να κρίνει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο Εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος, στη συνέχεια, θα την προωθήσει με πρότασή του στον Πρόεδρο Εφετών και, αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου, θα εκδώσει το κλητήριο θέσπισμα, στο τέλος του οποίου θα παραθέσει και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξετασθούν. Η αλληλουχία των δικονομικών ενεργειών καταδεικνύει ότι την ευθύνη της επιλογής των ουσιωδών/κλητευτέων μαρτύρων έχει ο Εισαγγελέας Εφετών και δεν είναι επιτρεπτό να υποκαθίσταται στην εκπλήρωση της δικονομικής αυτής υποχρέωσής του από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όμως, ως προς το συναφές θέμα των περιπτώσεων παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (για κακούργημα), είναι προφανές ότι ο συντάξας την (παραπεμπτική) πρόταση εισαγγελικός λειτουργός έχει μελετήσει σε βάθος τη δικογραφία και έχει αξιολογήσει τις υπάρχουσες αποδείξεις (καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα κ.λπ). Γι' αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος η γνώμη του για την επιλογή των κλητευτέων μαρτύρων και των αναγνωστέων εγγράφων κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο (η οποία, βεβαίως, υπάγεται στη λειτουργική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος θα χειρισθεί περαιτέρω την υπόθεση ενεργώντας κατά το άρθρο 317 παρ. 2 ΚΠΔ).

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.