ΠορισμΑναφΕισΕφΘεσ 1/2018 [Προϋποθέσεις δημοσίευσης στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών κατηγορουμένων - Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα - Κατάλογος σχετικών εγκλημάτων - Διαρροή στοιχείων δικογραφίας στα ΜΜΕ]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Στη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 περ. β΄ Ν 2472/1997 αναφέρεται ένας κύκλος εγκλημάτων (εγκλήματα κατά της ζωής, της ελευθερίας, της γενετήσιας ζωής, κ.λπ.), η αναφορά όμως αυτή είναι ενδεικτική. Συνεπώς μπορεί να συμπεριληφθούν και εγκλήματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος με μεγάλη κοινωνική απαξία και με έντονο δημόσιο συμφέρον. Εν προκειμένω, συνέτρεχε λόγος δημοσίευσης των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών κατηγορουμένων (για το αδίκημα της δωροληψίας υπαλλήλου) και ορθώς η Αντεισαγγελέας εξέδωσε την επίδικη διάταξή της, δεδομένου ότι η εν λόγω δημοσίευση επιβαλλόταν από την αναγκαιότητα αποκάλυψης του μεγέθους και εκτάσεως της όλης εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία ενθάρρυνε τους παθόντες να προβούν στην καταγγελία των γενομένων σε βάρος τους. Περαιτέρω, αναφορικά με την καταγγελία του αιτούντος ότι από το γραφείο της Ειδικής Ανακρίτριας διέρρευσαν στοιχεία της δικογραφίας στα ΜΜΕ και προσβλήθηκε έτσι η υπόληψη των κατηγορουμένων, λεκτέα τα εξής: Έλεγχος των προσερχομένων μαρτύρων προς κατάθεση δεν είναι δυνατός, το εάν αυτοί πριν από την έλευσή τους στο γραφείο της ανακρίσεως προς κατάθεση ή μετά την έλευση αυτών και την κατάθεσή τους δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, άλλωστε δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση ελέγχου εκ μέρους της Ανακρίτριας. Στην περίπτωση που οι μάρτυρες ανέφεραν σε δημοσιογράφους το περιεχόμενο των καταθέσεών τους δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί και δεν υφίσταται σχετική διάταξη νόμου που να απαγορεύει την εν λόγω γνωστοποίηση.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.