Θ. Καρδίμης, H αρχή της μυστικότητας της προδικασίας και η ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΔΑ (Είναι η μυστικότητα της προδικασίας μια σχετική και ξεπερασμένη αρχή;)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Θεοφάνη Α. Καρδίμη, Δικηγόρου, ΔΝ Η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας έλκει την καταγωγή της από μια άλλη εποχή. Δεν είναι όμως μια «ξεπερασμένη» αρχή, παρά το γεγονός ότι, in praxi, το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό δεν είναι άλλο από το μυστικό της «διαρροής». Και αυτό επειδή, περάν της αδιαμφισβήτητης αναγκαιότητάς της για τη διεξαγωγή των ερευνών, η μυστικότητα της προδικασίας αποσκοπεί στο να διαφυλάξει το συμβατικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας. Το γεγονός αυτό δεν την καθιστά, ωστόσο, μια απόλυτη αρχή καθώς, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ, «το άρθρο 10 παρ. 2 της Σύμβασης μόλις που αφήνει χώρο για περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης του Τύπου σε ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος». The investigation secrecy stem from a long-gone era. Despite the fact that, in praxi, the only well kept secret is the source of the leak, the investigation secrecy is not an outdated principle because, beyond its usefulness for the investigation, it aims to ensure the presumption of innocence. However, this fact doesn’t make it an absolute principle: Accordingly to the case-law of the ECHR “there is little scope under Article 10§2 of the Convention for restrictions on debate of questions of public interest”. Σύμφωνα με το άρθρο 241 ΚΠΔ, η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.