ΣυμβΕφΕυβ 65/2018 [Προϋποθέσεις απόλυσης υπό όρο ατόμων με αναπηρία - Ποσοστά αναπηρίας από διαφορετικές παθήσεις - Προσκόμιση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών] (παρατ. Ν. Κουλούρης)

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12, Δεκέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του άρθρου 110Α ΠΚ, για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης του καταδίκου, θα πρέπει η αναπηρία την οποία αυτός εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνο νόσο, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς εντός του καταστήματος κράτησης και εξαιτίας της οποίας η εξακολούθηση της έκτισης της ποινής από αυτόν μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη αυτής ή συνεπάγεται κίνδυνο ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, με αποτέλεσμα, για ανθρωπιστικούς λόγους, να καθίσταται επιβεβλημένη η απόλυσή του, ώστε να τύχει καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος και όχι όταν το ποσοστό αναπηρίας του παρουσιάζεται ότι συνιστά αποτέλεσμα περισσότερων της μίας διαφορετικών παθήσεων, καθώς στην περίπτωση αυτή η συμβολή εκάστης των διαγνωσθεισών νόσων στην τελική διαμόρφωση του ανωτέρω ποσοστού, και συνακόλουθα ο συγκεκριμένος καθορισμός του, δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατόν να ελεγχθεί και να διακριβωθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο. Εν προκειμένω, γίνεται δεκτή η κρινόμενη έφεση του Εισαγγελέα Εφετών, εξαφανίζεται το σχετικό βούλευμα, απορρίπτεται η αίτηση του κρατουμένου για την υπό όρο απόλυσή του βάσει του άρθρου 110Α παρ. 2 ΠΚ και διατάσσεται η συνέχιση της εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής. Ειδικότερα, καθίσταται προφανές ότι το ποσοστό αναπηρίας 70% του αιτούντος, όπως καθορίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α., δεν προέρχεται από μία και μόνο νόσο, αλλά φέρεται να οφείλεται σε περισσότερες της μίας και δη σε διαφορετικές παθήσεις, με αποτέλεσμα η εν λόγω διάταξη να μην τυγχάνει εφαρμογής. Πέραν αυτών, από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο της δικογραφίας, σαφώς προκύπτουν ενδείξεις περί αθέμιτων μεθοδεύσεων τις οποίες μετήλθε ο αιτών κατάδικος, προκειμένου να παραπλανήσει τις δικαστικές αρχές και να κατορθώσει να υφαρπάσει την υπέρ αυτού ευνοϊκή απόφαση της υπό όρο απόλυσής του από τη φυλακή.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.