ΣυμβΠλημΠειρ 167/2018 [Προϋποθέσεις απόλυσης υπό όρο ατόμων με αναπηρία - Ποσοστά αναπηρίας από διαφορετικές παθήσεις - Απόρριψη αίτησης]

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τεύχος 12, Δεκέμβριος 2018

Νομοθεσία, Νομολογία, Θεωρία & Πράξη του Ποινικού Δικαίου

Εκδίδεται από το 1998 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €130.00
ΝΠ €190.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σύμφωνα με την ορθή έννοια των διατάξεων του άρθρου 110Α ΠΚ, για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης του ασθενούς με αναπηρία καταδίκου, θα πρέπει το ποσοστό αναπηρίας το οποίο αυτός εμφανίζει να μην συνιστά το αποτέλεσμα περισσότερων της μίας διαφορετικών παθήσεων, αλλά να οφείλεται σε μία ασθένεια που επιφέρει, ως αυτονόητη συνέπεια, την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης του καταδίκου, η οποία (ασθένεια), όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς εντός του καταστήματος κράτησης και εξαιτίας της οποίας η εξακολούθηση της έκτισης της ποινής απ’ αυτόν μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη αυτής ή συνεπάγεται κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή του, με αποτέλεσμα για ανθρωπιστικούς λόγους να καθίσταται επιβεβλημένη η απόλυσή του, ώστε να τύχει καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος. Η κρίση αυτή στηρίζεται και στη γραμματική διατύπωση των εν λόγω διατάξεων του άρθρου 110Α παρ. 2 και 3 ΠΚ, οι οποίες, για την αναγνώριση της ευνοϊκής υπό όρο απόλυσης, απαιτούν, αναλόγως αν η κάθειρξη είναι πρόσκαιρη ή ισόβια, να έχει ο αιτών κατάδικος το αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας (ήτοι 50% και άνω ή 67% και άνω ή 80% και άνω), δηλαδή ποσοστό οφειλόμενο σε μία ασθένεια, χωρίς καμία αναφορά σε συνολικό ποσοστό αναπηρίας, δηλαδή ποσοστό οφειλόμενο σε περισσότερες ασθένειες. Εξάλλου, η αντίθετη εκδοχή, ότι δηλαδή έχει το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 110Α ΠΚ και αυτός ο κατάδικος που πάσχει από πολλές διαφορετικές ασθένειες με μικρά ποσοστά αναπηρίας (π.χ. 10% ή 20%) για εκάστη αυτών, αλλά το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του, εξαιτίας των εν λόγω ασθενειών, υπερβαίνει τα εν λόγω ποσοστά (50% ή 67% ή 80%), θα αποτελούσε σαφή καταστρατήγηση των ως άνω διατάξεων του νόμου.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.