ΜΕφΑθ 2411/2018 [Ανάκληση άδειας λειτουργίας ασφαλιστή – Ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα – Ευθύνη Επικουρικού Κεφαλαίου], (παρατ. Α. Κρητικός)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 1/2019, Ιανουάριος 2019

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Χρυσικοπούλου, Εφέτης Δικηγόροι: Θ. Καραμιχαλέλης, Κ. Μανωλόπουλος Αυτοκινητικό ατύχημα. Αξίωση αποζημίωσης ζημιωθέντος κατά του ασφαλιστή. Προϋποτίθεται ότι κατά τον χρόνο του ατυχήματος είναι ολοκληρωμένη η σύμβαση ασφάλισης. Κατάρτιση σύμβασης ασφάλισης. Με μόνη την αποδοχή της πρότασης από τον ασφαλιστή, η οποία αποδοχή δεν χρειάζεται να περιέλθει στον προτείνοντα. Εάν η πρόταση για ασφάλιση γίνει στον ασφαλιστή από τον ιδιοκτήτη του οχήματος μετά την πρόκληση ατυχήματος από το αυτοκίνητο που πρόκειται να ασφαλιστεί, η σύμβαση ασφάλισης, εφόσον ολοκληρώνεται μετά το ατύχημα και δεν περιέχει ρύθμιση για αναδρομική της ενέργεια, δεν καλύπτει το ατύχημα που συνέβη πριν την ολοκλήρωσή της. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο αυτοκίνητο και δημιουργείται ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο πρέπει να αναφέρεται ως εναγόμενο στη σχετική αγωγή. Αποζημίωση παθόντος από το Επικουρικό Κεφάλαιο και σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας από αυτοκίνητο ασφαλισμένο σε εταιρεία, της οποίας ανακλήθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας, εφόσον κατά το χρόνο του ατυχήματος η σύμβαση ασφάλισης με την ασφαλιστική εταιρεία ήταν ολοκληρωμένη. Από τον συνδυασμό των διατάξεων που προβλέπουν τις ανωτέρω περιπτώσεις ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου προκύπτει ότι αυτές είναι αυτοτελείς και δεν παρέχεται η ευχέρεια εναλλαγής τους στην ανοιγείσα δίκη. Δηλαδή, εάν με την αρχική αγωγή...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.