ΜΕφΠατρ 87/2019 [Κτήση κυριότητας με καθολική διαδοχή - Διεκδικητική αγωγή - Χρησικτησία - Μεταβιβαστικό αποτέλεσμα έφεσης - Διαταγή πραγματογνωμοσύνης - Επανάληψη της συζήτησης], (παρατ. Αθ. Σκόντζος)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2019, Μάρτιος 2019

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ε. Παπαδοπούλου, Εφέτης Δικηγόροι: Λ. Θεοτοκάτος, Γ. Θεοδωράτος Παράγωγος τρόπος κτήσης κυριότητας ακινήτου με καθολική διαδοχή από διαθήκη ή εξ αδιαθέτου. Κτήση κυριότητας ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία. Πότε ο κατά της διεκδικητικής αγωγής ακινήτου προβαλλόμενος από τον εναγόμενο ισχυρισμός ότι απέκτησε αυτός την κυριότητα του επιδίκου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία αποτελεί ένσταση και πότε άρνηση της αγωγής. Στοιχεία ορισμένου της διεκδικητικής αγωγής. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρονται οι όμοροι ιδιοκτήτες, οι πλευρικές διαστάσεις, το σχήμα και ο ακριβής προσανατολισμός του ακινήτου. Μεταβιβαστικό αποτέλεσμα έφεσης. Εξέταση της έφεσης. Το εφετείο δεν κωλύεται να διατάξει χωρίς να εξαφανίσει την εκκαλούμενη απόφαση νέες ή συμπληρωματικές αποδείξεις. Πραγματογνωμοσύνη. Αν κάποιος από τους διαδίκους ζητήσει τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης και το δικαστήριο κρίνει ότι χρειάζονται όχι απλώς ειδικές αλλά ιδιάζουσες γνώσεις επιστήμης ή τέχνης οφείλει να διορίσει πραγματογνώμονα. Διαταγή της επανάληψης της επ’ ακροατηρίω συζητήσεως. Διατάξεις: άρθρα 1033 επ., 1041 επ., 1094 ΑΚ, 118, 216, 254, 262, 339, 368, 529, 532, 533 ΚΠολΔ […] I) Σύμφωνα με το άρθρο 1033 ΑΚ, για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου, απαιτείται συμφωνία μεταξύ του κυρίου και εκείνου που την αποκτά, ότι μετατίθεται σ' αυτόν η κυριότητα για κάποια νόμιμη αιτία. Η συμφωνία γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.