Μ.-Α. Κωστοπούλου, Κώλυμα γάμου λόγω εξ αγχιστείας συγγένειας σε πλάγια γραμμή - Η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ Θεοδώρου και Τσοτσορού κατά Ελλάδας (5.9.2019)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 8-9/2019, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου ,  Δικηγόρος Αθηνών, LLM mult., Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού Περίληψη: Στην πρόσφατη απόφαση Θεοδώρου και Τσοτσορού κατά Ελλάδας, το ΕΔΔΑ εξέτασε τη συμβατότητα της ακυρότητας του γάμου ενός άνδρα με την αδερφή της πρώην συζύγου του προς την ΕΣΔΑ. Εν προκειμένω, διαπιστώθηκε ότι ο άκαμπτος και απόλυτος χαρακτήρας του κωλύματος γάμου μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή δευτέρου βαθμού (ΑΚ 1357) δεν συνάδει προς το δικαίωμα σε γάμο έτσι όπως αυτό προστατεύεται από το άρθρο 12 της Σύμβασης. Στο παρόν άρθρο επιχειρείται η ανάλυση της εν λόγω απόφασης μέσα από τα μεθοδολογικά και ερμηνευτικά εργαλεία του Δικαστηρίου και η ένταξή της στο ευρύτερο πλαίσιο της νομολογίας του ΕΔΔΑ σε ζητήματα προστασίας του δικαιώματος σε γάμο. Η απόφαση Θεοδώρου και Τσοτσορού είναι σημαντική, δεδομένου ότι ο Έλληνας νομοθέτης θα κληθεί να λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.   I. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η απόφαση Θεοδώρου και Τσοτσορού κατά Ελλάδας [1] έρχεται να προστεθεί στη σειρά των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που άπτονται ευθέως του ελληνικού οικογενειακού δικαίου [2] και αναδεικνύει με ενάργεια το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.