ΜΕφΠειρ 374/2019 [Ανέγερση αυθαίρετου κτίσματος στο γειτονικό οικόπεδο και αγωγή διατάραξης της νομής], (παρατ. Π. Γαλάνης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2020, Φεβρουάριος 2020

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Κοκόλη, Εφέτης Δικηγόροι: Α. Μπουρδάκου, Χρ. Κυζίρη Γειτονικό δίκαιο. Διατάραξη νομής. Ανέγερση αυθαίρετου κτίσματος στο νότιο σύνορο της οικοδομής των εναγουσών με την όμορη ιδιοκτησία των εναγομένων. Αίτημα κατεδάφισης. Μόνο από την εκ μέρους ιδιοκτήτη οικοπέδου παράβαση των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, με τις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στην κάλυψη των οικοπέδων, δεν γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης άλλου ιδιοκτήτη όμορου ακινήτου κατά το άρθρο 914 ΑΚ. Αν η ενόχληση του κυρίου οφείλεται σε πράξη του γείτονα που περιορίζεται μέσα στα όρια του κτήματός του και μόνο αντανακλαστικά βλάπτει το γειτονικό κτήμα, η διάταξη του άρθρου 1003 του ΑΚ δεν εφαρμόζεται. Ο επικαλούμενος περιορισμός του επαρκή αερισμού και φωτισμού της ισόγειας ιδιοκτησίας των εναγουσών, καθώς και του πρώτου ορόφου, δεν αποτελούν θετικές ενοχλήσεις, αλλά αντανακλαστικές, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην προστασία των άρθρων 1003 και 1004 του ΑΚ, η δε επικαλούμενη από τις ενάγουσες παράβαση εκ μέρους των εναγομένων των πολεοδομικών διατάξεων και αληθής υποτιθέμενη, δεν καθιδρύει δικαιοδοσία του Δικαστηρίου για την καθαίρεση του κτίσματος που κατασκευάσθηκε παράνομα, αφού η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της διοίκησης. Διατάξεις: άρθρα 989, 1003, 1004, 1108 ΑΚ Η κρινόμενη από 2-11-2017 (αρ. καταθ. .../2017) έφεση κατά της υπ' αρ. 3979/2017 οριστικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.