ΠΠρΑθ 1768/2020 [Αντισυνταγματικότητα επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου], (παρατ. Αθ. Σκόντζος)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 6/2020, Ιούνιος 2020

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Θ. Κιμισκίδου Εισηγήτρια: Ε. Τσιάνου, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Ν. Αγαπηνός, Δ. Γκαβέλας, Γ. Μουτσουρούφης Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη. Υποχρέωση καταβολής τέλους δικαστικού ενσήμου στις εκκρεμείς ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αναγνωριστικές αγωγές, είτε αυτές ασκήθηκαν εξαρχής ως αναγνωριστικές είτε ως καταψηφιστικές, που τράπηκαν ακολούθως σε αναγνωριστικές και εισήχθησαν προς πρώτη συζήτηση μετά την 1.1.2020 σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν 4640/2019. Αντίθεση της διάταξης στο άρθρο 4 παρ. 1 Συντ., γιατί καθιερώνει δυσμενή διάκριση σε βάρος εκείνων των εναγόντων που άσκησαν αναγνωριστική αγωγή ή έτρεψαν την ήδη ασκηθείσα καταψηφιστική αγωγή τους σε αναγνωριστική πριν τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, αφού το μοναδικό κριτήριο που τίθεται για το εάν θα εφαρμοστεί η υπό κρίση διάταξη είναι ο προσδιορισμός της συζήτησης της αγωγής. Επίσης, η διάταξη αυτή αντίκειται και στο άρθρο 20 παρ. 1 Συντ., διότι εμποδίζει τον ενάγοντα μίας αναγνωριστικής αγωγής, που ασκήθηκε πριν τη δημοσίευση του Ν 4640/2019, ως προς το δικαίωμά του για πρόσβαση σε Δικαστήριο, αφού ο τελευταίος αιφνιδιάζεται λόγω μίας οικονομικής επιβάρυνσης, την οποία δεν είχε υπολογίσει κατά τον χρόνο άσκησης της αγωγής ή τροπής του αιτήματός της σε αναγνωριστικό. Διατάξεις: άρθρα 42 Ν 4640/2019, 4 [παρ. 1], 20 [παρ. 1] Συντ. Από τις προσκομιζόμενες με επίκληση από τους...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.