Κ. Φουντεδάκη, Γάμος ατόμων του ίδιου φύλου στο εξωτερικό. Ίδρυση συγγένειας των συζύγων με παιδί που γεννήθηκε μέσω παρένθετης μητρότητας σύμφωνα με αλλοδαπό δίκαιο. Μη αντίθεση της αναγνώρισης της σχετικής δικαστικής απόφασης στην ελληνική δημόσια τάξη (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κατερίνα Φουντεδάκη ,  Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ   Περίληψη: Αξιολόγηση αιτιολογίας δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκε ότι η αναγνώριση αλλοδαπής απόφασης, δυνάμει της οποίας ομόφυλο ζευγάρι (ανδρών) απέκτησε κοινό τέκνο με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, αντίκειται στα χρηστά ήθη και τη δημόσια τάξη. Εξέταση της έννοιας της «αντίθεσης» υπό το πρίσμα της ελληνικής νομοθεσίας και νομολογίας στο πεδίο του οικογενειακού δικαίου. Η κάμψη -στην πρακτική- της προϋπόθεσης της ιατρικής αναγκαιότητας στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η πρόκριση, κατά τη νομολογία του ΕΔΔΑ, του συμφέροντος του παιδιού και η ανάδειξη ως κομβικής -για αντίστοιχες ή/και παρόμοιες περιπτώσεις- της έννοιας της οικογενειακής (ιδιωτικής) ζωής και της προστασίας αυτής. Τέθηκαν υπόψη μου τα εξής Ο ΑΒ και ο ΓΔ σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης κατά τις διατάξεις του Ν 4356/2015 ενώπιον Έλληνα συμβολαιογράφου το 2016. Το ίδιο έτος κατάρτισαν στη Νότια Αφρική (όπου ο ΑΒ υπηρετούσε ως …) συμφωνία παρένθετης μητρότητας με το ζευγάρι των Νοτιοαφρικανών πολιτών ΗΘ και ΕΖ…, η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτερο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής στο … με την απόφαση …/2016. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ότι το παιδί ή τα παιδιά που θα γεννήσει στο μέλλον η ΗΘ … θα είναι κοινά παιδιά των δυο ως άνω συντρόφων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.