ΑΠ 553/2020 [Σύμβαση ασφαλίσεως ζημιών. Επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου. Καταστροφή ενυπόθηκου ασφαλισμένου ακινήτου], (παρατ. Μ. Σπυριδάκης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Γ. Λέκκας, Αντιπρόεδρος ΑΠ Εισηγητής: Θ. Γκατζογιάννης Δικηγόροι: Σ. Τσαντίνης, Ι. Κουτσουράκης Σύμβαση ασφαλίσεως ζημιών. Καταστροφή κτήματος, το οποίο είναι ασφαλισμένο και βαρύνεται με προσημείωση. Εφαρμογή της 1287 ΑΚ και στην προσημείωση. Κατάταξη ενυπόθηκων και προσημειούχων πιστωτών επί του ασφαλίσματος. Ο κύριος του κτήματος έχει δικαίωμα στο ποσό του ασφαλίσματος που απομένει μετά την κάλυψη του ασφαλιζόμενου με την προσημείωση ποσού. Ζητήματα νομιμοποίησης. Έλλειψη ενεργητικής νομιμοποίησης λήπτη της ασφάλισης. Διατάξεις: άρθρα 1276, 1277, 1278, 1287 ΑΚ, 1 [παρ. 1] Ν 2496/1997, 41 ΕισΝΚΠολΔ Με την κρινόμενη αίτηση αναίρεσης προσβάλλεται η αντιμωλία των διαδίκων εκδοθείσα κατά την τακτική διαδικασία 51/2016 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κρήτης, η οποία απέρριψε την έφεση της αναιρεσείουσας και δέχθηκε και κατ' ουσίαν την έφεση της αναιρεσίβλητης κατά της 234/2014 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, με την οποία είχε γίνει δεκτή εν μέρει η από 4.8.2011 αγωγή της αναιρεσίβλητης κατ' αυτής για καταβολή του συμφωνηθέντος ασφαλίσματος με τη μεταξύ τους σύμβαση ασφαλίσεως, λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Μετά δε, την εξαφάνιση της εκκαλούμενης απόφασης, το Εφετείο με την προσβαλλόμενη απόφαση δικάζοντας επί της αγωγής δέχθηκε αυτήν εν μέρει ως βάσιμη κατ' ουσίαν επιδικάζοντας το αναφερόμενο στο διατακτικό της ποσό. Η αίτηση αναίρεσης, ασκήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα (άρθρα 495 και 564...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.