ΜΠρΑθ 1101/2019 [Αλλοδαπή απόφαση παρένθετης μητρότητας από ομόφυλο ζευγάρι αρρένων. Αντίθεση στη δημόσια τάξη], (βλ. σχετική γνωμ. Κ. Φουντεδάκη, σελ. 245)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΜΠρΑθ 1101/2019* Πρόεδρος: Α. Διγώνη, Πρωτοδίκης Δικηγόρος: Χ. Καπαρτζιάνη Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Συμφωνητικό παρένθετης μητρότητας από ομόφυλο ζεύγος αρρένων. Αλλοδαπή απόφαση εκουσίας δικαιοδοσίας. Θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις επέκτασης του δεδικασμένου ή της ισχύος στην ελληνική έννομη τάξη. Η σύσταση αυτού του μοντέλου ομόφυλης οικογένειας στην οποία καλείται να μεγαλώσει το άρρεν τέκνο αποτελεί μία πραγματική κατάσταση αντίθετη στην παρούσα φάση, με το νομικό καθεστώς, αλλά και τις επικρατούσες αρχές και αντιλήψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία στην οποία δεν αναγνωρίζεται σε ζεύγος αρρένων το δικαίωμα να προσφύγουν στο θεσμό της παρένθετης μητρότητας προκειμένου να αποκτήσουν τέκνο. Στόχος του ελληνικού θεσμού της παρένθετης μητρότητας δεν είναι η προσφυγή ανδρών στον εν λόγω θεσμό, αλλά γυναικών μόνων ή μετά των συζύγων ή συντρόφων τους, οι οποίες για ιατρικούς λόγους αδυνατούν να αποκτήσουν τέκνα, με σκοπό να δημιουργηθεί μία οικογένεια που εκτός των λοιπών προϋποθέσεων που τάσσει ο νόμος, το μοντέλο της καταρχήν είναι ανεκτό από τον κοινωνικό της περίγυρο. Διατάξεις: άρθρα 33, 1455, 1456, 1458 ΑΚ, 2, 4 Ν 3305/2005 Με τη διάταξη του άρθρου 780 ΚΠολΔ ορίζεται ότι απόφαση εκούσιας δικαιοδοσίας αλλοδαπού δικαστηρίου έχει στην ημεδαπή χωρίς άλλη διαδικασία την ισχύ που αναγνωρίζει σε αυτή το δίκαιο του Κράτους...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.