ΕιρΣπαρτ 2/2021 [Παρέκταση διεθνούς δικαιοδοσίας σε διαφορά γονικής μέριμνας. Χορήγηση δικαστικής άδειας αποποίησης κληρονομίας για λογαριασμό ανηλίκων τέκνων], (παρατ. Δ. Παπανικολάου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Γ. Παναγοπούλου Δικηγόρος: Π. Παναγόπουλος Προϋποθέσεις παρέκτασης διεθνούς δικαιοδοσίας και θεμελίωση αρμοδιότητας Δικαστηρίου κράτους μέλους σε διαφορά γονικής μέριμνας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2201/2003, όπως εφαρμόζεται και μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Αίτηση γονέων για παροχή δικαστικής άδειας αποποίησης κληρονομίας για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους, κατοίκων Μ. Βρετανίας. Αρμόδιο το επιλεγέν ελληνικό Δικαστήριο καθότι α) τα ανήλικα τέκνα έχουν την ελληνική ιθαγένεια, β) η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου έγινε ανεπιφύλακτα δεκτή απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και γ) η παρέκταση είναι προς το (δικονομικό) συμφέρον των ανηλίκων. Διατάξεις: άρθρα 3 ΚΠολΔ, 8 [παρ. 1], 12 [παρ. 3], 16 Καν (ΕΚ) 2201/2003 Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1710, 1711, 1846, 1847, 1854 και 1856 ΑΚ συνάγονται τα ακόλουθα: Ο κληρονόμος με το θάνατο του κληρονομουμένου αποκτά αυτοδικαίως την κληρονομιά, ωστόσο η κτήση αυτή, όπως και το αντίστοιχο κληρονομικό δικαίωμα, είναι προσωρινή, επειδή σ' αυτόν αναγνωρίζεται δικαίωμα αποποίησής της, ανεξάρτητα από το γενεσιουργό λόγο κληρονομικής διαδοχής (διαθήκη, νόμο) με βάση τον οποίο καλείται στην κληρονομιά. Η αποποίηση της κληρονομιάς μπορεί και πρέπει επι ποινή ακυρότητας να γίνει μέσα στην αποκλειστική προθεσμία που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 1847 ΑΚ (βλ. Αστ. Γεωργιάδης, στον ΑΚ Γεωργιάδη/Σταθόπουλου, άρθρα 1847-1848,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.