ΜΠρΧίου 182/2020 [Η ελεύθερη πώληση ακινήτου. Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης με ανακοπή έκθεσης ελεύθερης εκποίησης και κατακύρωσης ακινήτου. Ενεργητική νομιμοποίηση], (βλ. σχετική γνωμ. Κ. Μπότσαρη, σελ. 241)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2021, Μάρτιος 2021

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΜΠρΧίου 182/2020* Πρόεδρος: Ε. Μερκούρης Δικηγόροι: Ν. Μπελέγρης, Α. Ανδρουλάκη, Κ. Τριαντάφυλλος, Σ. Κοκολιά, Α. Ζαννίκου, Α. Διαμαντάκη, Η. Βάκας Η ελεύθερη πώληση του ακινήτου, σύμφωνα με το άρθρο 998 ΚΠολΔ, μολονότι εντάσσεται νομοτεχνικά στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν ενεργείται με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Με την επίδοση στον υπάλληλο του πλειστηριασμού του τραπεζικού καταθετηρίου, ενεργοποιείται το υπηρεσιακό καθήκον του συμβολαιογράφου να συντάξει το συμβόλαιο πώλησης και όχι την έκθεση κατακύρωσης ακινήτου που παραπέμπει σε πλειστηριασμό. Διασταλτική ερμηνεία των λόγων ανακοπής του άρθρου 933 ΚΠολΔ και των προσώπων που νομιμοποιούνται ενεργητικά να την ασκήσουν προς αποφυγή της στέρησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της έννομης προστασίας. Διατάξεις: άρθρα 731, 933 [παρ. 1], 937, 998 [παρ. 6] ΚΠολΔ [...] Με τις διατάξεις του Ν 4335/2015 επήλθαν εκτεταμένες τροποποιήσεις σε αρκετά κεφάλαια του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μεταξύ των οποίων και σε εκείνο της Αναγκαστικής Εκτέλεσης. Οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθ. Ι, άρθρου ένατου παρ. 3 του ίδιου νόμου, εφαρμόζονται στις περιπτώσεις των αναγκαστικών εκτελέσεων επί των οποίων η σχετική επιταγή προς πληρωμή ή προς εκτέλεση διενεργείται μετά την 1-1-2016. Εάν αντιθέτως, η επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση έγινε πριν από τις 2-1-2016, η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από όλες τις διατάξεις του ΚΠολΔ που ίσχυαν έως την 1-1-2016, περιλαμβανομένου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.