Ι. Σπυριδάκης, Χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου με δικαίωμα υπεκμισθώσεως. Εκχώρηση (υπο)μισθωμάτων στην εταιρία Leasing. Θέματα τύπου και μεταγραφής (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 6/2008, Ιούνιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ιωάννη Σ. Σπυριδάκη, Ομ. Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών Περίληψη: Νομική φύση της σύμβασης εκχώρησης απαιτήσεως. Η εκ-χώρηση απαιτήσεως συνιστά σύμβαση του Ενοχικού Δικαίου, εκποιητική, αναιτιώδη και κατ’ αρχήν άτυπη. Στην παρούσα γνωμοδότηση παρατίθενται οι δύο αντίθετες απόψεις της νομικής θεωρίας σχετικά με την τήρηση τύπου για την εκχώρηση. Ανεξαρτήτως της απόψεως που θα γίνει δεκτή, στην υπό κρίση περίπτωση, που αφορά σε εκχώρηση μισθωμάτων (δηλαδή μελλοντικής απαιτήσεως), η εκχώρηση δεν υπόκειται σε τύπο, διότι και για την εκχωρούμενη απαίτηση, ήτοι την απαίτηση μισθωμάτων, δεν απαιτείται η τήρηση τύπου. Η εκχώρηση δεν υπόκειται ούτε σε μεταγραφή, διότι δεν πρόκειται για εμπράγματη δικαιοπραξία περί ακινήτου. Α. Ιστορικό 1. Η εταιρία Β έχει συνάψει με την εταιρία Leasing Α σύμβαση χρηματοδοτικής μισθώσεως ακινήτου με δικαίωμα υπεκμισθώσεως του ακινήτου αυτού, το οποίο και υπεκμίσθωσε (ή πρόκειται να υπεκμισθώσει) στην εταιρία Γ. 2. Για την ικανοποίηση και πληρέστερη εξασφάλιση των απαιτήσεων της εταιρίας Α, η εταιρία Β έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκχωρήσει στην Α τα μισθώματα από τη σύμβαση υπεκμισθώσεως του ακινήτου προς την εταιρία Γ. 3. Ενόψει της σχέσεως αυτής, ερωτήθηκα αν η σύμβαση εκχωρήσεως των μισθωμάτων από την Β στην Α υπόκειται σε τύπο και σε μεταγραφή. Β. Απάντηση 1. Γενικά 1.1. Η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.