Ι. Σπυριδάκης, Χρηματοδοτική μίσθωση με αντικείμενο μίσθιο ακίνητο. Χρηματοδοτικός μισθωτής ακινήτου με δικαίωμα υπεκμισθώσεως. Υπεκμίσθωση σε εταιρία Leasing. Χρηματοδοτική μίσθωση του ακινήτου αυτού. Θέματα μεταγραφής και κτηματολογίου (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 6/2008, Ιούνιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ιωάννη Σ. Σπυριδάκη, Ομ. Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών Περίληψη: Σύναψη σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, με την ιδιομορφία ότι η εταιρία Leasing δεν είναι κυρία του μίσθιου ακινήτου. Η εν λόγω ιδιομορφία είναι επιτρεπτή κατά το ισχύον ελληνικό δίκαιο περί χρηματοδοτικής μισθώσεως, παρά την απόκλισή της από τη συνήθη σχέση χρηματοδοτικής μισθώσεως ακινήτου. Αντικείμενο της μισθώσεως στην υπό κρίση περίπτωση είναι το μισθωτικό δικαίωμα και όχι το μίσθιο ακίνητο. Εφόσον πρόκειται για μεταβίβαση μισθωτικού δικαιώματος, η συγκεκριμένη σύμβαση όχι μόνον δεν απαιτείται, αλλά και ούτε επιτρέπεται εκ του νόμου να μεταγραφεί ή ακόμη να εγγραφεί στα οικεία κτηματολογικά φύλλα, εάν η περιοχή που κείται το ακίνητο είναι κτηματογραφημένη. Α. Ιστορικό Μεταξύ της εταιρίας Β και της εταιρίας Leasing Α καταρτίσθηκε σύμβαση, διεπόμενη από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τη χρηματοδοτική μίσθωση. Η διαμορφωθείσα σχέση έχει ως εξής: (α) Η Β είναι μισθώτρια οικοδομημένου ακινήτου, με δικαίωμα υπομισθώσεως. Η σύμβαση της μισθώσεως έχει μεταγραφεί, ώστε να είναι δεσμευτική έναντι τυχόν νέου κτήτορος του μισθίου ακινήτου. (β) Με τη σύμβαση μεταξύ Β και Α, η Β μεταβίβασε στην Α τα μισθωτικά της δικαιώματα και η Α, σε σχέση Leasing, μεταβίβασε τα δικαιώματα αυτά στην Β. (γ) Η Β εκμίσθωσε το άνω μίσθιο στην εταιρία Γ...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.