Μ. Πρωίου, Ζητήματα ευρωπαϊκού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου απορρέοντα από αγγλικά μέτρα προσωρινής δικαστικής προστασίας (freezing injunction, anti-suit injunction, receivership order)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 11/2009, Νοέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Μαρίας Ε. Πρωίου, Δικηγόρου, ΔΜΣ Περίληψη: Με αφορμή την έκδοση ορισμένων αγγλικών μέτρων προσωρινής δικαστικής προστασίας (freezing ή mareva injunction, receivership order και anti-suit injunction) με διασυνοριακή εμβέλεια, η παρούσα μελέτη επιδιώκει να δώσει μια σφαιρική εικόνα των σημαντικότερων ζητημάτων που αναφύονται στο πεδίο της κοινοτικής συνεργασίας για την προσωρινή δικαστική προστασία. Εξετάζονται οι σχετικές βάσεις διεθνούς δικαιοδοσίας που θεμελιώνει ο Κανονισμός 44/2001 και τα προσχώματα που εμφανίζονται συνήθως στην πράξη κατά το στάδιο της αναγνώρισης και εκτέλεσης των προσωρινών αυτών μέτρων στα άλλα κράτη-μέλη, καταλήγει δε σε μια γενική αξιολόγηση του συστήματος διακρατικής προσωρινής δικαστικής συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κοινοτικό χώρο, όπως διαμορφώνεται σήμερα υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΔΕΚ. 1. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διεθνής και περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης, ιδίως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζεται ως το «αναγκαίο επιστέγασμα» [1] της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, κεφαλαίων και αγαθών, ενώ η άμεση και δραστική παρέμβαση του δικαστή προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων με χαρακτήρα διακρατικό καθίσταται ολοένα και επιτακτικότερη, ενόψει της κινητικότητας των αγαθών, τόσο κατά το στάδιο πριν την έναρξη της κύριας διαδικασίας ή πριν την έκδοση της απόφασης επί της κύριας δίκης, όσο και για την εξασφάλιση της αναγκαστικής εκτέλεσης [2] . Προκειμένου ο δανειστής να...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.