ΑΠ 1178/2009 [Αναίρεση - Εύλογη χρηματική ικανοποίηση - Ζήτημα αν αποτελεί εκτίμηση πραγματικών γεγονότων ή αόριστη νομική έννοια] (παρατ. Δ. Γιακουμής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 11/2009, Νοέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λόγος αναίρεσης του άρθρου 559 αριθ. 14 ΚΠολΔ. Προϋποθέσεις ορισμένου του λόγου αυτού αναιρέσεως. Σεβασμός της αρχής της αναλογικότητας δυνάμει του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος. Αβάσιμος ο πρόσθετος λόγος αναίρεσης από το άρθρο 559 αριθ. 1 και 19 ΚΠολΔ για παραβίαση του άρθρου 25 παρ.1 Συντ. σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας ως προς τον προσδιορισμό του ύψους της χρηματικής ικανοποίησης. Ο προσδιορισμός του ποσού της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης αφέθηκε στην ελεύθερη εκτίμηση του δικαστηρίου, η σχετική κρίση του οποίου δεν υπόκειται στον αναιρετικό έλεγχο, αφού σχηματίζεται από την εκτίμηση των πραγματικών γεγονότων, χωρίς υπαγωγή του πορίσματος σε νομική έννοια, ώστε να μπορεί να κριθεί εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου είτε ευθέως, είτε εκ πλαγίου για έλλειψη νόμιμης βάσης. Το ζήτημα αυτό είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι κατά παλαιότερη άποψη οι έννοιες της «ηθικής βλάβης» και της «εύλογης χρηματικής ικανοποίησης» αποτελούν αόριστες νομικές έννοιες, η εξειδίκευση και η εφαρμογή των οποίων υπόκειται σε αναιρετικό έλεγχο. Αιτίαση από το άρθρο 559 αριθ.1 και 19 ΚΠολΔ, ότι το Εφετείο παραβίασε τον ουσιαστικό κανόνα του άρθρου 932 ΑΚ, με την εσφαλμένη ειδίκευση των αορίστων αυτών νομικών εννοιών. Παραπομπή στην Ολομέλεια του εισαγόμενου με τον λόγο αυτόν, γενικότερου ενδιαφέροντος, νομικού ζητήματος.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.